Begraafplaats Berkenhove. Foto: Peter van Tuijl
Begraafplaats Berkenhove. Foto: Peter van Tuijl PETER VAN TUIJL

Fototentoonstelling ‘Banjeren in de buurt’ door Peter van Tuijl bij Oerkroeg Schiller

Cultuur

AALTEN - In Oerkroeg Schiller in Aalten wordt momenteel de fototentoonstelling ‘Banjeren in de Buurt’ gehouden, met werk van fotograaf Peter van Tuijl. De expositie biedt een bijzondere kijk op het landschap tussen Aalten en Winterswijk, vastgelegd tijdens het eerste coronajaar (2020). Wat begon als een spontane verkenning per fiets en te voet, groeide uit tot een fotoproject dat zowel het gewone als het bijzondere leven in de Achterhoekse omgeving belicht.

Normaal gesproken richt Van Tuijl zich op langlopende projecten waarin de mens centraal staat, maar de coronapandemie dwong hem tot een andere benadering. Mensen werden voorzichtiger en meden contact, wat de fotograaf inspireerde om het landschap zelf vast te leggen op een manier die doet denken aan een road-trip. Deze ‘road-trip’ te voet en per fiets bracht hem langs de Strang, door de bossen van Engbergen en naar Anholt.
Van Tuijl beschrijft zijn aanpak als ‘banjeren’, een term die staat voor het ongedwongen rondstruinen en zwerven door de omgeving. Zijn foto’s tonen de verwondering van een reis door bekend terrein met nieuwe ogen, waarbij hij niet alleen het landschap vastlegt, maar ook interessante instanties en mensen ontmoet.
De expositie in het FOTOkabinet van Oerkroeg Schiller is een selectie van de vele foto’s die tijdens deze verkenning zijn gemaakt. Het Fotokabinet is een initiatief van Oerkroeg Schiller in samenwerking met het OFC (Oost Gelders Fotografen Collectief). Het OFC, bestaande uit fotografen en kunstenaars met diverse specialisaties, ziet de uitdaging om binnen de informele sfeer van een kroeg hoogwaardige exposities te realiseren.
Het FotoKabinet, gehuisvest in Oerkroeg Schiller aan de Prinsenstraat 4 in Aalten, is een initiatief van het OFC. Het OFC, bestaande uit getalenteerde fotografen en kunstenaars, heeft ervaring met het exposeren in museale omgevingen en brengt deze ervaring naar de informele setting van een kroeg. De leden van het OFC, waaronder Bettina Hogeweg, Gerjo te Linde, Laura de Morree, Wim Peters, Marjan Rosendahl, Judith Spook, Peter van Tuijl, Ton van Vroonhoven, Gert Wielink en Dinie Wikkerink, hebben elk hun eigen specialisatie en werken vanuit persoonlijke interesse.
De tentoonstelling is te zien in Oerkroeg Schiller aan de Prinsenstraat 4 in Aalten. Meer informatie: Dinie Wikkerink, 06-26214378, dinie.wikkerink@gmail.com.


www.ofc-fotografen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant