Fragment uit de film. Foto: PR
Fragment uit de film. Foto: PR

Filmtheater Schiller vertoont Berlin Alexanderplatz

Cultuur

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont op donderdag 30 november de film ‘Berlin Alexanderplatz’. De voorstelling begint om 20.00 uur en entreetickets kosten acht euro.

Bijna 100 jaar na het verschijnen van Alfred Döblins boek ‘Berlin Alexanderplatz’ komt regisseur Burhan Qurbani met een hedendaagse verfilming van deze klassieke roman. Waar in het origineel het verhaal van kleine crimineel Franz wordt beschreven maken we nu kennis met Afrikaanse vluchteling Francis. Na zijn tocht vanuit Afrika spoelt Francis aan in Europa, waarna hij in Berlijn terecht komt. “Ich will gut sein”, is wat Francis zich voorneemt in zijn poging om een nieuw en goed leven op te bouwen. Dit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. Wanneer Francis in aanraking komt met drugsdealer Reinhold wordt hij stukje bij beetje verder in de Berlijnse misdaadwereld gezogen. Een uitweg lijkt er niet te zijn.
In deze ambitieuze ‘update’ van een klassieker passeren verschillende hedendaagse thema’s zoals drugs, ongelijkheid en racisme de revue maar is ook een duidelijk parallel te zien met het origineel. Filmmaker Qurbani voelt goed aan wanneer hij dit parallel moet loslaten, zo heeft hij van de altijd door pech gekwelde Francis een eigen persoon gemaakt met zijn eigen problemen.


www.oerkroeg.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit