Trotse deelnemers bekijken hun eigen werk. Foto: Ayla Bennink

Trotse deelnemers bekijken hun eigen werk. Foto: Ayla Bennink

Ayla Bennink

Expositie Kunst door de Brievenbus

Cultuur

AALTEN – Het blijkt, net als in andere gemeentes, ook in Aalten een daverend succes: het project Kunst door de Brievenbus. Kunst door de Brievenbus is een initiatief van Boogie Woogie en de gemeente Aalten. Gedurende twaalf weken lang kregen ouderen die zich hebben opgegeven iedere twee weken een opdracht door de brievenbus. Op vrijdagmiddag 10 november opende wethouder Hans te Lindert de expositie in Bibliotheek De Achterhoekse Poort in Aalten. 

Door Ayla Bennink

Brein aan werk houden
Het project Kunst door de Brievenbus is ontstaan om vereenzaming bij ouderen tegen te gaan. Ouderen hebben op deze manier in ieder geval iedere twee weken iets te doen, en zo blijft het brein aan het werk. “De opdrachten die mensen door de brievenbus krijgen zijn heel divers”, vertelt Ira Wunnekink, projectleider vanuit Boogie Woogie. “Mensen hebben onder andere getekend en geschilderd wat ze zien als ze uit het raamkozijn kijken, kunst gemaakt uit vlekken, en stillevens tot stand gebracht uit producten die je in de koelkast vindt.”
Voor Ira was het iedere keer weer een feestje als de post met alle kunstwerken bij Boogie Woogie binnenkwam. “Zo creatief! Ik ben heel erg trots en vind het fantastisch”, glundert Ira. Ze sluit haar woord van dank af: “Hulde aan u allen!”

Voor de klas
Hans te Lindert deelt de trots van Ira en spreekt de groep senioren die deelnamen aan het project toe. “Voor degenen die mij niet kennen: ik ben Wethouder Jeugd.” Hard geschater vult de bibliotheek. “Vroeger stond ik voor de klas en ik kan mij het gevoel nog goed herinneren wanneer de klas wekenlang aan een project had gewerkt. Verwondering over wat de klas had gemaakt. Datzelfde gevoel ervaar ik hier, maar nu bent u de klas!”
Hans licht voor het afsluiten van zijn openingsspeech een aantal kunstwerken uit, en zet de trotse kunstenaars in het zonnetje. “De winst hangt hier!” - wijzend naar de tentoongestelde kunstwerken.

Creatieve ingeving
En hoe hebben de deelnemers dit artistieke project ervaren? Een dame die met heel veel plezier heeft meegedaan aan Kunst door de Brievenbus vertelt: “Soms waren de opdrachten wel moeilijk, maar vaak kreeg ik op het allerlaatste moment ineens een ingeving. Ik ben met allerlei materialen aan de slag geweest, zoals verschillende sliertjes stof en kralen. Je werkt gewoon met wat je in huis hebt. Ik vond het zo ontzettend leuk, dat ik de volgende ronde weer meedoe!”
Een andere deelnemer vertelt trots over het door hem geschilderde uitzicht: een kalf in een weiland. “Vier van mijn zes kunstwerken hangen hier!”

‘Verwondering over
wat de klas
had gemaakt’


Deelname
We kunnen alvast een tipje van de sluier geven, want de eerste opdracht voor de volgende ronde is tijdens de expositie onthuld en luidt: ‘Geef dit hoofd een opknapbeurt’. Bent u 75+ en wilt u ook deelnemen aan Kunst door de Brievenbus? Dan kunt u zich aanmelden via info-llkoa@boogiewoogie.nl (bij voorkeur) of telefonisch bij projectleider Ira Wunnekink: 06-25155359.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit