Voorzitter Tjitske Woordes en PR-lid Karianne Hoekstra bij een banner van Bredevoort Schittert. Foto: Jos Wessels

Voorzitter Tjitske Woordes en PR-lid Karianne Hoekstra bij een banner van Bredevoort Schittert. Foto: Jos Wessels

Het begon met een klomp, een zeiltje en één accu

Cultuur

BREDEVOORT - In 1968 zinderde Bredevoort van de spanning. Met ging starten met gondelvaarten op de Gracht. Maar hoe die drijvende bouwwerken te verlichten? Het bestuur onder leiding van Jan Elferink reisde stad en land af om letterlijk zijn licht op te steken. Zij vonden de oplossing in Zuid-Holland. Op een waterparade zagen ze een jongen in een bootje in de vorm van een klomp met een zeiltje, verlicht door fietslampjes die aangedreven werden door één accu. “Dat is de oplossing!” zei Elferink.

Door Jos Wessels

De gondelvaart dreef de eerste jaren op fietslampjes en accu’s. Bredevoort werd de grootste importeur van achterlichtjes van heel Nederland. Men had toen ook waxinelichtjes op een gondel. Maar één windvlaag, en de helft woei uit.

Het idee rees
het hele dorp
erbij te
betrekken


Iedereen bouwde mee aan de gondels. Pastoor Metternich zorgde voor bouwtekeningen. Jong en oud bouwde mee in bouwgroepen met illustere namen als Sprookjesgilde, Groep 74, Triplacuton en de Landstraat. En ondernemers zorgden voor de sponsoring en de drank.
Elke gondelvaartavond eindigde met een groot vuurwerk aan de Gracht. Na afloop kon je overal de verlichte tuinen bewonderen en was het nog lang feest op ’t Zand. De gondelvaart werd een vast item op de Achterhoekse evenementenkalender. Men kan dit alles nog nalezen in het boek ‘Gondelvaart Bredevoort in woord en beeld’ van Jos Betting en Jos Wessels.

Heel Bredevoort
Maar gaandeweg rees de gedachte: kunnen we niet heel Bredevoort als decor betrekken bij dit lichtjesfeest? Met muziek, tentoonstellingen en theater op straat en in het Vestingpark? Waar alle burgers meedoen in de vorm van de ouderwetse waxinelichtjes in jampotten voor de deur? In 2009 maakte men de overstap naar de nieuwe vorm. Daarbij past ook een nieuwe naam: Bredevoort Schittert, vaak afgekort tot BS.

Organisatie
Na 55 jaar is de betrokkenheid van mensen uit Bredevoort en omstreken nog steeds groot. Het hart wordt gevormd door de bouwgroepen. Naast de oude groepen kwamen nieuwe namen als Wat led ow?, en dit jaar helemaal nieuw: Hollenberg.
Nauw verbonden daarmee zijn de Werkgroep en de Schitterende Dames. Naast algemene werktaken zorgen zij ook voor een eigen bouwwerk met bijbehorend theater.
Bredevoort Schittert is natuurlijk niets zonder zijn technische commissie. Deze techneuten zorgen ervoor dat alles op het juiste moment brandt. Er is een programmacommissie, die elk jaar muziekgroepen, theatergezelschappen en kunst aantrekt.
Nieuw is projectie van lichttaferelen op de silo van de molen De Prins van Oranje. Nieuw is dit jaar ook een optreden van het Aaltens Christelijk Mannenkoor in de voormalige katholieke kerk. Dit mannenkoor regelt al zo’n vijftig jaar het parkeren tijdens Bredevoort Schittert.
De commissie facilitair zorgt ervoor dat alle controleposten en kassa’s zijn bemand of bevrouwd. En dan is er ook de PR-commissie, die zorgt voor publiciteit in de vorm van banners langs de weg (zie foto), kranten, flyers, posters, Facebookberichten en een eigen website. In totaal zijn er zo’n 400 medewerkers, die worden aangestuurd door het centrale bestuur onder leiding van voorzitter Tjitske Woordes.

‘Back tot the 90’s’
Elk jaar is er een thema. Dit jaar is gekozen voor de jaren 1990, de tijd dat de meeste medewerkers nog kind of jong waren. De tijd van de disco, van flippo’s en Super Mario, van Madonna en Michael Jackson, van Euro Disney, van ‘Hakkûh!’ en gabbermuziek.
De bezoeker wordt vermaakt van 18.00 uur tot het grote vuurwerk om 22.00 uur. En daarna is het nog lang gezellig op ‘t Zand en in de diverse bars.
Een huifkar brengt de bezoeker langs de verlichte tuinen van Bredevoort. Mooi is, dat men dezelfde prijzen hanteert als de afgelopen jaren, ondanks de inflatie. Een kaartje kost tien euro voor 18-plus en vijf euro voor kinderen van 4 tot 17 jaar.
Volop vermaak dus aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag in Bredevoort. Alle informatie kan men vinden op:


bredevoortschittert.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit