Even napraten bij Elim. Foto: Karin Stronks
Even napraten bij Elim. Foto: Karin Stronks

Restauratiefonds Oude Helenakerk presenteert verjaardagskalender

Cultuur

AALTEN – Op de eerste Monumentendag van 2023, zaterdag 9 september, is door het restauratiefonds voor de Oude Helenakerk een verjaardagskalender gepresenteerd. Het eerste exemplaar is overhandigd aan wethouder Ted Kok. De kalender is voorzien van sfeervolle foto’s van de Oude Helenakerk en te koop voor tien euro. Voorzitter van het restauratiefonds Piet Hoens glimlacht: “Deze kalender hoort in alle schoenen bij het sinterklaasfeest en als cadeau op surpriseavonden met kerst…”

Door Karin Stronks

De Oude Helenakerk is op 9 september al om 9.30 uur open, suppoosten en vrijwilligers van het restauratiefonds zetten buiten fleurige banieren klaar en maken zich op voor de overhandiging van de eerste verjaardagskalender. Om 10.00 uur klinkt orgelmuziek, de indrukwekkende klanken vullen de hele kerk. Na het korte orgelconcert loopt Piet Hoens naar voren en heet de belangstellenden, waaronder wethouder Ted Kok, van harte welkom. 

Piet spreekt over het vervangen van het tufsteen, in de middeleeuwen hier naartoe gebracht door trekschuiten vanuit noord-Italië. Over het in stand houden van het oudste gebouw van Aalten. “Van grote religieuze, historische en culturele waarde”, zegt hij, “Daarom laten wij geen gelegenheid onbenut om fondsen te werven, acties te ondernemen om middelen bijeen te brengen om bij te dragen, te helpen bij noodzakelijk onderhoud.” 

De verjaardagskalender is hier een mooi voorbeeld van. “Deze kalender past met sinterklaas in elke schoen, met kerst onder elke kerstboom als cadeau! De kalender is tijdloos, bevat prachtige foto’s van Ben Lammers, Anthonia van der Schoot en Chris Booms. Alleen de muurschildering Het Laatste Oordeel ontbreekt, deze unieke secco verdient een aparte kalender…” 

Wethouder Ted Kok loopt naar voren en neemt de eerste verjaardagskalender in ontvangst uit handen van Piet Hoens. Ook hij spreekt lovende woorden over de Oude Helenakerk. “Het is bijzonder om zo in deze kerk te spreken… Deze kerk is een ‘parel van Aalten’. Vanuit mijn werkkamer kijk ik er naar uit en hoor de klokken die de tijd aangeven. Volgens de kerkenvisie van 2020 is het onderhoud up-to-date. Wat betreft de kalender, ik zal er alles aan doen om hem te promoten, het is misschien een idee om deze verjaardagskalender aan het kerstpakket van de gemeenteambtenaren te voegen! Allen die dit mogelijk hebben gemaakt, hartelijk bedankt!” 

Het officiële gedeelte is voorbij, er worden in de Oude Helenakerk al enkele exemplaren van de verjaardagskalender verkocht. Piet Hoens: “We kunnen nu even naar Elim voor een kop koffie, de bar is open!”

Lichtinval
Bij Elim wordt onder het genot van een kopje koffie met een koekje nog even nagepraat, de kalender wordt bekeken. De foto’s zijn prachtig, zeer sfeervol, er is ook een ‘zwart-witte’ pagina, geschoten door Anthonia van der Schoot. Fotograaf Ben Lammers: “Ik ben voor de foto’s diverse woensdagmiddagen naar de kerk geweest maar heb ook de sleutel een paar keer opgehaald om ook op andere dagdelen te fotograferen. Dan heb je net een andere lichtinval.”
Harm Veldhuis, secretaris van het restauratiefonds vertelt desgewenst: “In opdracht van het museum Catharijneconvent in Utrecht zijn protestantse kerken van Nederland gefotografeerd. Chris Booms heeft in de Oude Helenakerk foto’s gemaakt. We hebben gevraagd of we een deel hiervan mochten gebruiken voor onze verjaardagskalender en we kregen gelukkig groen licht hiervoor.”

Hoe is het restauratiefonds op het idee gekomen voor een verjaardagskalender? Harm: “Op een avond voor suppoosten en vrijwilligers van het restauratiefonds hebben we overlegd over wat er speelt, zijn er wensen? Een nieuw tv scherm werd genoemd en de ansichtkaarten, die wel wat zijn gedateerd, kwamen onder de aandacht. En het idee om een verjaardagskalender met aansprekende foto’s van de Oude Helenakerk te maken kwam op. En dan gaat het over het formaat, wat voor papier gebruiken we? We zijn heel blij met het resultaat, de foto’s zijn prachtig, geven heel goed de waarde en het unieke van de Oude Helenakerk weer.”

De verjaardagskalender kost 10 euro en is verkrijgbaar bij Siny Veneberg, Kreeft 6, Aalten, 0543-471203, s.veneberg@kpnmail.nl en bij Ina van de Put, Hogestraat 75a, Aalten, 0543-467171, ivandeput@kpnmail.nl.

Open Monumentendagen, ook bij de Oude Helenakerk is iedereen welkom. Foto: Karin Stronks
Rechts Piet Hoens, voorzitter van het restauratiefonds, overhandigt de eerste verjaardagskalender aan wethouder Ted Kok. Foto: Karin Stronks
Wethouder Ted Kok spreekt in de Oude Helenakerk. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit