De muzikale onthulling. Foto: Minouk Woltering, Bibliotheek Achterhoekse Poort

De muzikale onthulling. Foto: Minouk Woltering, Bibliotheek Achterhoekse Poort

Elk dörpken hef zien eigen klinkers...

Cultuur

AALTEN - Elk dörpken hef zien eigen klinkers, zien eigen spreuken en woordenschat. Dat is de tekstregel die vanaf nu op de gevel van de Bibliotheek Aalten prijkt. Afgelopen vrijdagavond werd de regel uit het lied Hier in de Achterhoek op feestelijke wijze onthuld door wethouder Joop Wikkerink en Joyce Holthausen, directeur-bestuurder van de Bibliotheek Achterhoekse Poort.

Door Ayla Bennink

Hier in de Achterhoek
Zo luidt de titel van het Achterhoekse volkslied door Rocco Ostermann en Matthijs Stronks. De afgelopen periode hebben inwoners van Aalten kunnen stemmen op een regel uit het lied. Er zijn 120 stemmen uitgebracht en een overweldigende 68 procent heeft gekozen voor de leus die sinds vrijdag te zien is op de gevel van de bieb. Wethouder Joop Wikkerink vertelt, zichtbaar trots: “De bibliotheek op deze locatie is ontstaan vanuit de dorpskernvisie, die ik van harte toejuich. Het is laagdrempelig, mensen lopen gemakkelijk naar binnen en de ligging is centraal. Laaggeletterdheid wordt een steeds groter probleem, en daarom ben ik ontzettend blij en trots dat wij in Aalten deze mooie bibliotheek als ontmoetingsruimte hebben.” De bibliotheek heeft een lokaal karakter en zowel Joop als Joyce vinden het zonde als het Achterhoekse dialect zou verdwijnen. “Daarom ben ik zo enthousiast over de samenwerking met lokale kunstenaars en de Achterhoekse leus op het bibliotheekgebouw”, glundert Joop. “Het lied geeft precies weer hoe ik mij als Achterhoeker voel. Een blijvende waarde voor deze bieb!”

Achterhoekse dialecten
Dat het Achterhoekse dialect verschillende smaken kent, moge duidelijk zijn. Joyce kent het vanuit haar eigen jeugd. Haar ouders komen allebei uit een ander Achterhoeks dorp, en kwamen vaak verschillen tegen in de taal. “Het is eigenlijk jammer en zonde dat de nieuwe generatie steeds minder Achterhoeks zal kunnen begrijpen, laat staan spreken.” Ook voor Joop is de regel Elk dörpken hef zien eigen klinkers, zien eigen spreuken en woordenschat favoriet. “Heel herkenbaar en tekenend voor de Achterhoek!”

Klassieke biebfunctie
Waarmee trekt een bibliotheek anno 2023 bezoekers? Je zou denken dat er minder uit fysieke boeken gelezen wordt, maar het tij lijkt te keren. “Zo kiezen wereldwijd steeds meer scholen ervoor om terug te gaan van schermen naar boeken”, legt Joyce uit. “De Achterhoekse Poort heeft inmiddels ook 23 bibliotheken in scholen geopend.” Een fantastische ontwikkeling! In de bieb kun je terecht voor het opdoen van kennis in de breedste zin van het woord.
Minouk Woltering, medewerker PR & communicatie van De Achterhoekse Poort en Joyce vertellen: “In de afgelopen twee jaar hebben ruim 106.000 bezoekers onze bibliotheek in Aalten bezocht, en doar bunt wi’j alderbarstens trots op! We hebben ruimere openingstijden en er worden meer activiteiten georganiseerd. We ontvangen onder andere schoolklassen, taalgroepen, leesclubs en faciliteren het Informatiepunt Digitale Overheid. De bibliotheek heeft een ondersteunings- en ontmoetingsfunctie en we gaan hiermee samen bijvoorbeeld ook eenzaamheid tegen. Bovendien heeft de nieuwe bibliotheek (waar we nu alweer twee jaar zitten) een hele frisse en nieuwe sfeer.”
Joyce bedankt iedereen tijdens haar speech, voordat het doek valt en de tekst onthuld wordt: “Dank aan alle lezers, delers en ontmoeters!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit