'Slaven van Hans' organiseren actiedag voor keuken 't Dorpshuus. Foto: Karin Stronks
'Slaven van Hans' organiseren actiedag voor keuken 't Dorpshuus. Foto: Karin Stronks

Actie Ni’j fornuus veur ‘t Dorpshuus

Cultuur

IJZERLO – Oud-bestuursleden van de Christelijke Oranjevereniging (COV) IJzerlo hebben het plan opgevat om op zaterdag 20 mei een dag vol activiteiten met aansluitend een spetterend feest te organiseren. “Een leuke dag voor jong en oud, dat was het plan”, aldus Ellen Driessen. De ‘slaven van Hans’, zoals de oud-bestuursleden zich gekscherend noemen, komen later op het idee om de opbrengst van deze dag beschikbaar te stellen voor het realiseren van een nieuwe keuken in ‘t Dorpshuus in IJzerlo. ‘Slavendrijver’ Hans Wikkerink: “De keuken is aan een grondige renovatie toe, je zou het bouwfase 3 kunnen noemen. Daar willen we graag bij helpen!”

Door Karin Stronks

We zitten met de ‘slaven van Hans’ in de gezellige bar van ’t Dorpshuus, geheel eigentijds ingericht, modern en toch een gemoedelijke sfeer. Hans Wikkerink: “Waar we nu mee beginnen is bouwfase 3. De verbouwing van de bar was fase 1, fase 2 omvatte de renovatie van de gymzaal met nevenruimten, en nu is dus de keuken aan de beurt. De plannen liggen klaar, ideeën zijn er genoeg, er zijn diverse werkgroepen vanuit belangenvereniging Ons Aller Belang IJzerlo mee aan de slag gegaan.” 

De keuken is toe aan een flinke opknapbeurt. Beheerders Anita Kraaijenbrink en Peter Vaags hebben een ‘verlanglijstje’ opgesteld. We lopen met Peter door de keuken en het magazijn. Hij geeft aan: “De vloer is glad als we volop aan het werk zijn. Daar moeten we echt iets aan doen. Ook de inboedel en de apparatuur, zoals fornuizen, de afwasmachine en ovens, zijn aan vervanging toe. We willen ook graag een stuk van het magazijn bij de keuken aan trekken zodat we de ovens en fornuizen in één ruimte kunnen plaatsen.” Ellen Driessen vult aan: “Onze keuken is trouwens al duurzaam, we wekken door zonnepanelen onze eigen energie op.” 

Er worden diverse subsidies aangevraagd voor de opknapbeurt van de keuken in ’t Dorpshuus. De ‘slaven van Hans’ bieden aan om de opbrengst van de activiteitendag met de afsluitende daverende feestavond voor de renovatie beschikbaar te stellen. René van Schijndel legt uit: “Het feest met leuke activiteiten wilden we sowieso organiseren. Even checken of we het nog kunnen! De renovatie van de keuken lijkt ons een mooie bestemming voor de opbrengst. En nu maar hopen op een succesvolle en drukbezochte dag.” 

De activiteiten gaan ’s middags om 14.00 uur van start met een wandeltocht. “We hebben een prachtige wandelroute uitgezet met een zeer verrassende pauzeplek! Wandelaars kunnen kiezen of ze 10 of 20 kilometer gaan lopen”, vertelt Bea Hoftijzer, “men kan ook kiezen voor een prachtige fietsroute van 20 kilometer door bos, slingerende paadjes en langs het water.” Fietsers starten tussen 15.00 en 16.00 uur. Bea: “Alle festiviteiten gaan van start in de grote tent tegenover ’t Dorpshuus, op het Bergerveld.”  

Om 15.00 uur gaat een oldtimer/trekkertocht van start. Gerben Kraaijenbrink: “We hopen op een groot deelnemersveld. Niet alleen oldtimer trekkers en -auto’s kunnen meedoen, ook klassieke motoren en brommers zijn welkom bij de tocht. We houden het laagdrempelig, opgeven is niet nodig, kom gewoon met je klassieke Cadillac, John Deere, Kreidler of BSA naar Dorpshuus IJzerlo en doe gezellig mee! En natuurlijk zijn toeschouwers van harte welkom!” 

Ook de oldtimer/trekker rit doet de bijzondere pauzeplek aan, met eetgelegenheid. Het publiek en de deelnemers kunnen ook bij ’t Dorpshuus terecht voor een hapje en drankje. Peter Vaags: “Wij slingeren ’s middags de barbecue aan en bereiden vlees, gesponsord door lokale ondernemers. Met uiteraard een drankje! Ook van onze dagomzet gaat een groot deel naar de verbouwing van de keuken.” 

Er staat een geweldig avondprogramma op stapel. Jan Eenink: “Vanaf 20.00 uur staat een swingende feestavond op het programma met De Buuls en Onwies. Voor de Buuls is dit het eerste optreden voor een, hopelijk, groot publiek. De basgitarist komt overigens uit IJzerlo. Over zichzelf zeggen ze dat ze ‘niet goed, wel hard’ spelen… De vierkoppige band Onwies, met roots in De Heurne en Dinxperlo, speelt Nederlands- en Engelstalige covers.” De entree voor het middagprogramma is 5 euro per deelnemer. ’s Avonds betalen jongeren tot en met zeventien jaar 5 euro, vanaf achttien jaar is de entree 10 euro per persoon. Hans: “De Buuls beginnen exact om 20.00 uur, dus kom op tijd!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit