Linnengoed van Fenny de Heus in HelenaHuis. Foto: Karin Stronks

Linnengoed van Fenny de Heus in HelenaHuis. Foto: Karin Stronks

FOTO’S: Veel bezoekers bij themaweekend in HelenaHuis

Cultuur

AALTEN – Veel belangstelling is er voor het themaweekend ‘Vlas op het land, linnen in de kast’ dat bij het HelenaHuis in Aalten is gehouden. Vrijdag, zaterdag en zondag staan bol van demonstraties, lezingen en een workshop over de huisnijverheid vlasbewerking. Gastvrouw Jannette Dijkstra geeft aan: “Mensen kwamen niet alleen uit onze regio maar we mochten ook gasten uit Limburg en Zeeland verwelkomen. We kunnen terugkijken op een drukbezocht en zeer succesvol themaweekend!”

Door Karin Stronks

Het Helenhuis in Aalten staat van vrijdag 27 tot en met zondag 29 januari in het teken van het thema ‘Vlas op het land, linnen in de kast’. Van zaad naar stengel, van repelen, roten, brakelen, zwingelen, hekelen tot spinnen van draden, in lectuur en met demonstraties is het hele proces van vlas naar linnen in het museum te zien. Arjan Ligtenbarg en Heleen Lorijn geven op meerdere momenten lezingen in ruimte de Hemelse Sferen. Op de begane grond is een fraaie collectie linnengoed te zien van Fenny de Heus, er zijn dames aan het spinnen. Bij de spinsters staan houten rekken met kleurrijk linnengoed. 

Op de tweede verdieping wordt het hekelen gedemonstreerd, hierbij wordt het vlaslint fijn ‘gekamd’ en opgerold zodat het gesponnen kan worden. De zaterdagmiddag staat in het teken van een workshop weven onder leiding van kunstenares Joke Warner, elf dames doen hieraan mee. Na een presentatie bekijken de deelnemers een aantal kunstwerken van Joke en gaan vervolgens zelf aan de slag. Het spannen van de draden, een ontwerp maken en het weven blijkt behoorlijk intensief te zijn. De cursisten mogen het werk, dat nog lang niet klaar is, mee naar huis nemen.

Het themaweekend over Vlas op het land, linnen in de kast, is puur gericht op de huisnijverheid. Van vlas zaaien honderd dagen na nieuwjaar, volgens kenners is het een makkelijke plant die niet veel verzorging nodig heeft en vrijwel overal tot bloei komt, tot het oogsten. Het scheiden van de zaadbolletjes, die tot lijm verwerkt kunnen worden, van de stengels. Van het bewerken van de stengels in zeven, acht stappen, tot bossen die gesponnen worden tot een draad. Het weven en bleken van het linnen. 

Arjan Ligtenbarg: “Vroeger had elke boerderij een weefruimte. Het was ontzettend arbeidsintensief, het bewerken van vlas tot het weven van linnengoed. We wilden hier puur de huisnijverheid laten zien. Vanaf eind 1800 is het proces meer en meer geautomatiseerd, kwam er ook met regelmaat katoen ons land binnen. Het huiswerk, het ambachtelijk vlas bewerken, hield langzaam op te bestaan.” 

‘We wilden

hier puur

de

huis-

nijverheid

laten zien’


Dat er nog veel belangstelling is voor de het ambacht, de huisnijverheid vlas bewerken, bestaat blijkt wel door het grote aantal bezoekers aan het HelenaHuis tijdens het themaweekend. Jannette: “Het aantal bezoekers heeft ons aangenaam verrast. We zijn erg blij dat we mochten rekenen op medewerking van de vlasspinners, vlasoven Te Veene, Arjan Ligtenbarg, Joke Warner en onze vrijwilligers. We kijken terug op een fijn, leerzaam en drukbezocht themaweekend!”


Facebook: HelenaHuis in Aalten

Lezing over vlasbewerking van Arjan Ligtenbarg. Foto: Karin Stronks
Workshop weven met Joke Warner. Foto: Karin Stronks
Het spinnen van de draden. Foto: Karin Stronks
Veel belangstelling bij themaweekend Vlas op het land, linnen in de kast. Foto: Karin Stronks
Het hekelen wordt gedemonstreerd op de tweede verdieping. Foto: Karin Stronks
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit