Burgemeester Anton Stapelkamp met zijn vrouw Cecile bij de opening van Taalplein. Foto: Karin Stronks
Burgemeester Anton Stapelkamp met zijn vrouw Cecile bij de opening van Taalplein. Foto: Karin Stronks

Opening Taalplein in Bibliotheek Aalten: ‘Lezen en spelen in de taal van je hart’

Cultuur

AALTEN – Donderdag 19 januari is het Taalplein in de Bibliotheek Aalten officieel geopend. Het Taalplein is een speciaal hoekje waar boeken in meerdere talen ter inzage liggen en te leen zijn. Ook kunnen bezoekers spelletjes doen. Projectleider Raffaela Amato geeft aan: “We bieden boeken en spellen aan in verschillende talen. Zodat iedereen kan meedoen, kan lezen en/of spelen in de taal van zijn of haar hart.”

Door Karin Stronks

Het is druk in bibliotheek de Achterhoekse Poort in Aalten. Mensen van verschillende afkomst, onder andere burgemeester Stapelkamp en zijn vrouw Cecile zijn aanwezig, zitten te wachten op de officiële opening van het Taalplein. Er is koffie, thee en een klein kleurrijk gebakje voor de gasten. Directeur Joyce Holthausen, wethouder Hans te Lindert, Raffaela Amato en programmamanager Annet Wamelink nemen nog even een aantal zaken door. Even later heet Joyce de gasten van harte welkom in de bibliotheek en geeft het woord aan wethouder Hans te Lindert. 

Te Lindert zegt het heel leuk te vinden om hier te mogen zijn en vertelt over zijn achtergrond als schoolmeester. Hij zegt: “Het voelt op dit moment voor mij als voor de klas staan!” Het belang van contact met buren, familie, vrienden en het leren en informatie uitwisselen, het meedoen, benoemt hij in zijn speech.
Te Lindert: “Naast het Taalplein hier in Aalten is er ook in de bibliotheken in Ulft en Dinxperlo een Taalplein. Een hoek met boeken in meerdere talen, van prentenboeken met of zonder tekst tot boeken voor volwassenen, in de taal van het land waar je woont, aangevuld met boeken in de taal waarin je droomt, de taal van je hart. Iedereen kan meedoen! Mijn complimenten voor Annet en Raffaela voor het realiseren van Taalplein!”

Na een applausje pakt wethouder Te Lindert een bekend prentenboek met tekst dat op basisscholen veel wordt gelezen. Rupsje Nooitgenoeg. Rahf komt naar voren met de Arabische versie van dit prentenboek met tekst. Hans te Lindert leest een pagina in het Nederlands voor, gevolgd door dezelfde bladzijde in het Arabisch door Rahf. Van rechts naar links en van links naar rechts… Onder grote hilariteit bij de gasten worden de illustraties getoond die in beide talen exact hetzelfde zijn… Na het voorlezen van enkele pagina’s wordt het Taalplein officieel geopend. “De teksten zijn niet anders in het Arabisch. De boeken zijn heel goed vertaald. Het Taalplein is een mooi initiatief, hopelijk blijft de loop er in”, geeft Rahf aan.
Bezoekers staan op en begeven zich naar de boekenplanken. Er staan boeken in het Turks, Oekraïens, Tigrinja, Arabisch, Koerdisch en Pools. Tijdens openingstijden van de bibliotheek kan het Taalplein worden bezocht, boeken gelezen of geleend, spelletjes gedaan. Het lidmaatschap is voor jongeren tot 18 jaar gratis, niet-leden kunnen de boeken tijdens een bezoek aan de bibliotheek zonder kosten inzien.
Joyce bedankt de bezoekers voor de belangstelling. “We hopen dat jullie blijven komen voor een praatje, koffie, ontmoeting en voor het lezen van de boeken van het Taalplein.” Annet: “Taalplein is mogelijk gemaakt door een subsidie, bedoeld voor gezinnen met een meertalige achtergrond en kinderen met een risico op taalachterstand. Hoe laagdrempelig is het om boeken in je eigen taal te kunnen lezen, in de taal van je hart. Naast boeken in de taal van het land waar je woont. Taalplein is er voor het hele gezin. Een hoekje in de bibliotheek met boeken en spelletjes waarin ouders en kinderen spelenderwijs hun taalvaardigheden kunnen ontwikkelen!”

Boeken in verschillende talen worden bestudeerd. Foto: Karin Stronks
Veel belangstelling bij de officiële opening van Taalplein. Foto: Karin
Wethouder Hans te Lindert in gesprek met een bezoekster bij de opening van Taalplein. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant