De jongste kinderen Rijks omstreeks het jaar 1930.

De jongste kinderen Rijks omstreeks het jaar 1930.

fotograaf onbekend

Boek over Theo Rijks uit Bredevoort

Cultuur

BREDEVOORT - Er wonen in Bredevoort, Aalten, Lichtenvoorde, Winterswijk en omgeving vast nog Acherhoekers, waarvan de neus gaat krullen bij het horen van de naam Theo Rijks.

Zijn dochter Corrine Rijks heeft een boek geschreven over de man die ze omschrijft als: “Bij leven al een legende.”

“Wat een streken en strapatsen haalde hij uit! Hij kende de buurtschap als zijn broekzak, als één van de zoons van Harmen Rijks en Hendrika Rijks-Piek. Een bijzondere familie, die Rijksen! Grootvader Gerrit Rijks was in zijn tijd één van de weinige Bredevoorters die kon lezen en schrijven. Hij hielp velen met hun correspondentie en verdedigde bij de rechtbank in Zutphen menig kleine streek-smokkelaar. Hij was ook koster van de Hervormde Kerk te Bredevoort, waar hij tevens elke zondag het orgel bespeelde.”
Theo’s tante Johanna, ‘die met de gummie konte’ dreef er een café, broer Jan Rijks nam de meubel- en stoffeerderszaak met succes over van de te jong gestorven vader Harmen, zuster Daatje Rijks verkocht garen en band. Moeder Hendrika werd ingezet bij bevallingen en stuurde haar kinderen het dorp en de ommelanden in met pannetjes soep voor behoeftigen. Er waren altijd kostgangers in huis.”

“In de oorlog had de familie onderduikers in de kelder en hielpen ze regelmatig Engelse piloten naar een veiliger oord (zie ook ‘Aalten in Oorlogstijd’ van J.G. ter Horst). De jongste broer van Theo, Johan Rijks, is speciaal daarover in 2019 nog geïnterviewd door een medewerkster van het Nationaal Onderduikmuseum van Aalten.”

Theo Rijks, geboren in Bredevoort in 1923, stierf in Bloemendaal in 2002, na een lang en bewogen leven. Meteen na de oorlog stortte hij zich op de bestrijding van de Coloradokever. Daarna werd hij groepsleider bij de VBSV en opgeleid tot WIKA (werker in kerkelijke arbeid). Met dat diploma op zak werd hij de oprichter en eerste directeur van het recreatiecentrum Het Grote Bos in Doorn. Daarna volgde het werk voor het Bijbelgenootschap en het Zeister Zendingsgenootschap en ten slotte werd hij nog directeur van de Sociale Academie de Nijenburgh in Culemborg. Corinne: “Hij is altijd blijven strijden tegen onrecht en onzin. Acties tegen de Apartheid, tegen de bouw van nog een kerncentrale,  tegen de aanleg van de Betuweroute, om een paar dingen te noemen.”

Nu is er een biografie over hem verschenen. Zijn derde dochter Corinne Rijks heeft, middels een verzameling korte stukjes, een portret gemaakt van deze markante man. Het is een afwisselend vrolijke en minder vrolijke, bij tijd en wijle ontroerende, persoonlijke geschiedenis geworden. Hoe is het Theo Rijks vergaan?
Het boek wordt uitgegeven volgens de methode ‘printing on demand’. Het boek wordt pas gedrukt, wanneer er online een exemplaar is gekocht.


www.boekenbestellen.nl/boek/mijn-vader-theo

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant