Linksboven Ans Braamskamp, Joke Warner, onder links Ben Lammers en Joop Lubbers. Foto: Karin Stronks

Linksboven Ans Braamskamp, Joke Warner, onder links Ben Lammers en Joop Lubbers. Foto: Karin Stronks

Nieuwe expositie in HelenaHuis

Cultuur

AALTEN – In het HelenaHuis in Aalten is een nieuwe tentoonstelling ingericht. Kunstwerken van drie lokale kunstenaars zijn tot 1 februari te zien op de tweede etage van het HelenaHuis. Ben Lammers, Ans Braamskamp en Joke Warner exposeren hun werk. Ruimtelijk werk, weefkunst, macrofotografie en schilderijen zijn drie maanden lang tentoongesteld. De kunstenaars zijn elke eerste  zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om uitleg te geven over hun kunstwerken.

Het HelenaHuis biedt lokale kunstenaars een podium door een wisselende tentoonstelling te organiseren. Joop Lubbers coördineert de exposities en richt samen met de betreffende kunstenaars de tentoonstellingen in. “In Aalten en omstreken zijn veel talentvolle kunstenaars actief. We willen deze lokale kunstenaars graag een podium bieden hier in het HelenaHuis. De tweede etage is beschikbaar gesteld voor de wisselende exposities. Deze keer is werk van Ans Braamskamp, Joke Warner en Ben Lammers te zien. Door de grote verscheidenheid van de objecten is het een gevarieerde tentoonstelling!”

Over Ans Braamskamp
Al jaren is Ans bezig met het maken van beelden. Met verschillende materialen zoals hout, beton en klei heeft zij veel objecten gemaakt. Ze zegt: “Uiteindelijk beleef ik toch de meeste voldoening aan het werken met klei. Mijn inspiratie komt vooral uit de dingen die ik zelf ervaar zoals liefde, geluk en emoties. En natuurlijk zijn mijn kleinkinderen telkens een bron van inspiratie.” Ans heeft een klein groepje vriendinnen waar ze mee kleit. “Dat is erg gezellig en zeer ontspannend. Voorts heb ik jarenlang les van Jozef Kemperman, waar ik ontzettend veel van leer.”

Over Ben Lammers
Tijdens het fietsen en wandelen neemt Ben altijd zijn camera mee. “Ik probeer mezelf vaak opdrachten te geven. Bijvoorbeeld objecten van een bepaalde kleur of vorm te fotograferen.” Zijn voorkeur gaat uit naar natuurfotografie in al zijn puurheid. Ben: “Binnen de natuurfotografie ligt bij mij de focus op landschapsfotografie en macrofotografie. Macrofotografie is een techniek waardoor je onderwerpen kunt isoleren door een bewuste keuze te maken in scherpte en onscherpte. Daarbij is zowel de voorgrond als de achtergrond belangrijk in de compositie die je kiest.” De laatste jaren is Ben ook weer gaan schilderen om aandacht te geven aan het handwerk.

Over Joke Warner
Joke Warner weeft wandkleden op haar weefgetouw. In de handwerkzaak van de oude mevrouw Holthuis is haar passie voor het weven begonnen. Ze kreeg een eenvoudig weefgetouw te leen en kreeg haar eerste lessen in weven. “Met vallen en opstaan heb ik heel veel geleerd.” De passie voor weven is nooit meer weggegaan. “Weven is eigenlijk een manier van vlechten. Je werkt met draden, de schering en de inslag, waardoor de draden met elkaar vervlochten worden en er een lap stof ontstaat.” In de wandkleden verwerkt Joke verschillende materialen, van dunne sokkenwol tot dikke tapijtgarens, repen van vodden, papier, touw en plastic zakken. “Door te spelen met deze materialen ontstaan er mooie structuren. Het is altijd weer een ontdekkingstocht om nieuwe effecten uit te proberen.”
De kunstwerken van Joke, Ben en Ans zijn in het HelenaHuis van Aalten tot 1 februari 2023 te zien. Elke eerste zaterdag van de maand, op 5 november, 3 december en 7 januari, van 14.00 tot 16.00 uur, zijn de kunstenaars aanwezig in het HelenaHuis om desgewenst uitleg te geven over hun werk. Het Helenahuis van Aalten, Landstraat 11, is elke zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Over het HelenaHuis
In het HelenaHuis komen religie, kunst en geschiedenis samen. Het verhaal van de grafkelder wordt verteld aan de hand van de replica op de begane grond. In een kerkelijke setting kan de bezoeker het verhaal horen over de heilige Helena, moeder van keizer Constantijn de Grote. Op de derde etage zijn werken van lokale kunstenaar Piet te Lintum te zien. Bezoekers kunnen eveneens genieten van een kopje koffie of thee met de speciale Helenacake.


helenahuis.nl
Facebook: HelenaHuis in Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit