De schildergroep van Stegemanhof. Foto: Karin Stronks
De schildergroep van Stegemanhof. Foto: Karin Stronks

Expositie schilderijen bij Stegemanhof: ‘De mooiste ochtend van de week’

Cultuur

AALTEN – Een groepje van acht cliënten van Marga Klompé is druk bezig met schilderen, een wekelijks ritueel. Bloemen, dieren, Nijntje en abstract werk is in de maak. Vanaf 3 november is in de gangen van woonzorgcentrum Stegemanhof een expositie te zien van de cliënten. “Drie schilderijen per cliënt worden tentoongesteld. Er zijn speciaal voor de expositie rails geplaatst waar de werken aan worden opgehangen. Een maand lang kan iedereen de schilderijen komen bewonderen!”

Door Karin Stronks

De werken zijn net zo divers als de cliënten die aan het schilderen zijn. Gerard Tuinte is bezig met een abstract werk, hij schildert op gevoel. “Het is erg leuk om te doen, het ontwerp heb ik zelf bedacht, het gaat vanzelf.” Hij ziet John Lennon in zijn creatie. De gebruikte kleuren zijn naturel. Ida: “Er zijn ook cliënten die tekenen, dat kan hier ook.” Ze laat enkele voorbeelden zien. Zwart-witte potloodtekeningen. “Iedereen kan iets maken wat hij/zij wil. Wat cliënten zelf mooi vinden.” 

Ardy Boom-Ten Brinke schildert al zeven jaar bij de groep. Ze zegt: “Vroeger heb ik er niet aan gedacht om te gaan schilderen. Had er geen tijd voor ook. Heb ontdekt dat het erg leuk is om iets te kunnen, iets te presteren. Ik vind het de mooiste ochtend van de week!” Ze wordt geholpen door Ida, Lidy mengt de gewenste kleuren. Sommige cliënten schilderen naar een foto, anderen maken een kunstwerk uit het hoofd. Jelly Bolks is één jaar geleden bij de schildergroep aangesloten. “Het is fijn om te doen, je wordt er rustig van.” 

Doorstart
De groep wordt begeleid door Lidy Heideman, Ida Wisman en Jan Ebbers. “Voor de periode van coronamaatregelen bestond de schildergroep hier al, twee jaar kon de activiteit niet worden gehouden. De cliënten van Marga Klompé wilden graag weer beginnen dus hebben we een doorstart gemaakt, samen met Ida”, vertelt Lidy Heideman.
Lidy heeft bij Marga Klompé gewerkt en bij de stichting is bekend dat zij in haar vrije tijd schildert. Jan Ebbers is een jaar geleden aangesloten als vrijwilliger. “Ik ben chauffeur van de electrocar en zag dat er een schildergroep was. Heb me aangemeld als vrijwilliger omdat het me leuk leek om te helpen. Het is nog steeds leuk!”

Vanaf 3 november worden drie schilderijen van elke cliënt van de schildergroep tentoongesteld in de gangen van woonzorgcentrum Stegemanhof. Lidy: “Speciaal voor deze expositie zijn er rails geplaatst, daar worden de doeken aan gehangen. Er zullen 24, 25 kunstwerken te zien zijn. Iedereen kan rustig binnenlopen om te komen kijken naar de kunst van onze cliënten! De schilderijen die er nu hangen worden tijdelijk opgeslagen.” 

Er is geen thema aan de expositie verbonden. Ida: “Cliënten mogen zelf drie werken selecteren voor de tentoonstelling. We werken soms wel met thema’s. Zo hebben we een tijdje geleden de groep gevraagd om een boom te schilderen of tekenen. Je staat versteld hoe verschillend deze bomen zijn geworden!” 

Een maand lang zijn de werken van de cliënten van Marga Klompé in de gangen van de Stegemanhof, Geurdenstraat 1 in Aalten, te zien.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit