Werk van Henk Obbink. Foto; PR

Werk van Henk Obbink. Foto; PR

Aaltense kunstenaars krijgen podium in het HelenaHuis

Cultuur

AALTEN - Een bijzonder stuk Aaltense geschiedenis wordt verteld in het HelenaHuis, het voormalige pand van smid Van Lochem dat na een lange periode van verbouwen en inrichten klaar is. Het gebouw, dat drie verdiepingen telt, is voor jong en oud prima toegankelijk, en de entreeprijs is laagdrempelig, 

Het HelenaHuis biedt ook een podium aan kunstenaars uit Aalten. Elke drie maanden is er een nieuwe expositie ingericht met kunstwerken van lokale talenten. Op de eerste etage van het HelenaHuis exposeren momenteel drie Aaltense kunstenaars: Martien Wevers, Gerrit Stronks en Henk Obbink. Tot eind oktober zijn hun werken te bewonderen.

Martien Wevers
“Eén van mijn hobby’s is beeldhouwen. Jaren geleden ben ik begonnen met een cursus houtbewerken. Daarna doorgegaan met cursussen beeldhouwen, één avond per week onder leiding van een beeldhouwer. Tijdens de cursus veel aandacht voor techniek/vakmanschap, naast vorm en uitstraling.
Werken in en met hout staat bij mij de laatste tijd wat meer in de aandacht. Onder meer gebintenhout, maar ook multiplex doet beelden ontstaan die inspireren om te starten met een volgend beeld. ‘Koppen maken’ blijft nog steeds een enorme uitdaging en dat kan in klei, hout en/of steen.
Langzaam een beeld zien ontstaan, niet wat in mijn hoofd zat maar wat uit mijn handen komt, dat blijft mij boeien en uitdagen. De beelden die ik ingeleverd hebt voor deze expositie zijn ook zo ontstaan. Gestart met een vaag idee en al werkend komen tot een resultaat. Ik huldig daarbij het standpunt dat een beeld zelf spreekt en als het beeld tekst behoeft het beeld niet gelukt is. Het is ook veel leuker dat een kijker zijn ‘eigen verhaal’ maakt.”

Gerrit Stronks
“Ik ben geboren op 10 mei 1940 in Dale aan de Elshoekweg waar ik nog steeds woon. Aanvankelijk ben ik als meubelmaker werkzaam geweest, na mijn militaire diensttijd kwam ik bij PTT post terecht waar ik veertig dienstjaren vol heb gemaakt. Ik ben begonnen met schilderen in de jaren tachtig na eerst enkele lessen gevolgd te hebben bij cultureel werk in Aalten. Daarna heb ik nog workshops gevolgd om verschillende technieken van het schilderen te leren kennen. Ik heb in het verleden vaak geëxposeerd bij diverse evenementen in Aalten en in de regio. Solo-expositie bij o.a. het museum Frerikshuus, de bibliotheek in Aalten en in het kerkje de Rietstap in Dinxperlo.
Ook heb ik meerdere keren deelgenomen aan Septemberkunst en vanaf het begin heb ik meegedaan aan de jaarlijkse kunstmarkt in de oude Helenakerk .Ook was ik uitgenodigd om deel te nemen aan de expositie van de Achterhoekse fijnschilders in de Koppelkerk te Bredevoort. De onderwerpen voor mijn schilderijen zijn heel divers stillevens, landschappen, boerderijen, dieren, bloemen en planten in olieverf, acryl en soms ook aquarel. Hierbij maak ik dankbaar gebruik van mijn andere hobby’s: fotograferen en tuinieren.
Veel van mijn schilderijen hebben inmiddels een plek gekregen in diverse huizen in heel het land en ook daarbuiten.”

Henk Obbink
“Ik ben in 1941 geboren in Aalten. Mijn laatste schoolopleiding is geweest de Middelbare Landbouwschool in Winterswijk; daarna heb ik verschillende cursussen gevolgd, waaronder melkwinningsadviseur, instructeur machinaal melken enz. Ik heb dertig jaar gewerkt in Utrecht op de onderwijsboerderij, afdeling rundvee van de faculteit geneeskunde . Ik heb daar veel te maken gehad met studenten die dierenarts wilden worden bij landbouw huisdieren. Ook verzorgde ik daar praktijklessen melkwinning, huisvesting en verzorging en exterieur rund. Daar heb ik een fantastische tijd gehad.
Na mijn pensionering ben ik weer naar Aalten verhuisd en ik woon samen met mijn vrouw met heel veel plezier op Knibbelweide 39. Zoon en dochter waren inmiddels al uitgevlogen.
Schilderen is één van mijn hobby’s, naast tuinieren, fietsen, wandelen en lezen. Ik schilder graag koeien, vooral omdat ik de anatomie van koeien goed ken. Maar ook andere diersoorten, en bloemen. Vaak maak ik gebruik van foto’s of gedeelten daarvan; of maak eerst zelf foto’s. Meestal begin ik met acryl, waarna ik het afmaak met olieverf.”

Werk van Gerrit Stronks. Foto: PR
Werk van Martien Weevers. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant