Oplossing Zoekplaatje, bakkerij Vaags. Foto: Joke Schreurs
Oplossing Zoekplaatje, bakkerij Vaags. Foto: Joke Schreurs

Oplossing zoekplaatje, bakkerszaak Vaags

Cultuur

AALTEN - Op deze foto is de zaak van ‘Voags in ‘t Heuksken’, aan de Hoekstraat te zien. Het is een echt familiebedrijf en bestaat sinds 1885, de vierde generatie runt de bakkerij.

De oprichter begon met het bakken, ging rond in de regio en verkocht veel op markten. Later kwam er de winkel bij. H.W. Vaags nam de zaak van vader over en vervolgens zijn zoon P.W. Vaags. Momenteel runt Gerard de bakkerij en de winkel. Er zijn zo’n 25 werknemers in dienst. Bakker Vaags is een gecertificeerd leerbedrijf. Men leidt er mensen op. Ze draaien mee in het bedrijf, ze leren brood bakken en bekwamen zich ook in het maken van banket. Vroeger werd brood voornamelijk met de hand gemaakt. Tegenwoordig wordt er meer met machines gewerkt, fysiek minder zwaar werk. Er moet nog steeds ‘s nachts gewerkt worden.

Bakker Vaags staat bekend om zijn roggebrood. Mensen komen speciaal voor het roggebrood naar Vaags toe. Heel lang werd de oven, waarin het roggebrood gebakken werd, aangestoken met takkenbossen, zogenaamde ‘schansenbossen’. Tegenwoordig wordt het roggebrood in een nieuwe oven gebakken. Omdat het een ambachtelijk product is, smaakt het er niet minder om.

Medewerker de heer Wassink heeft bijna 45 jaar lang in de ochtend de oude oven met takkenbossen aangestoken. ‘s Middags ging het roggebrood erin. Vierentwintig uur later was het product gereed en ging het via de toonbank naar de klanten. Tekst: Leo van der Linde  

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant