Bongers, Landstraat. Foto: Fotokaart Hans Schutte.
Bongers, Landstraat. Foto: Fotokaart Hans Schutte.

Oplossing zoekplaatje, pand Bongers aan de Landstraat

Cultuur

AALTEN - Prachtige oude fotokaart van de Landstraat Aalten met een pand dat destijds een ‘dubbele’ functie had. Nu bijna ondenkbaar. Er kwamen interessante reacties binnen. 

Door Leo van der Linde

Hier is het pand te zien van Bongers aan de Landstraat Aalten. Er was een café in gevestigd en daarnaast de hoedenzaak Maison Bongers. Regelmatig adverteerden destijds de beide zaken in de ‘Aaltensche Courant’.  Al in 1918 zien we de eerste advertentie van de Firma M. Bongers: ‘ontvangen een prachtige keuze gegarneerde en ongegarneerde dames- en kinderhoeden in de nieuwste modellen. Inkoop voor zeer voordelige prijzen’. Ook herenhoeden, herenpetten en jongenspetten werden er verkocht. In 1932 adverteerde men ermee: ‘hoeden vanaf 1,90 gulden en petten vanaf 0,70 gulden. Voor degenen die belijdenis deden en genodigden die hierbij hoorden waren er hoeden voor ‘aannemelingen’ te koop in een prachtsortering en in de chique- en allernieuwste modellen. 

Daarnaast was er het café van Bongers. In het café werden de zaken afgehandeld rond de verkoop van met name biggen. Vanzelfsprekend liepen deze niet in het café rond. Deze werden verhandeld op de nabijgelegen Veemarkt Aalten, net om de hoek. In het café werden de zaken financieel afgesloten onder het genot van een glas bier of een borrel. Fuldauer uit Winterswijk was in 1925 aanwezig met een grote partij ‘Betuwsche Biggen’ bij café Bongers. 

Na het tijdperk Bongers vestigde zich in het pand de firma Hölscher, stoomreiniging van kleding. Beheerdersechtpaar familie Joh. Heideman was er werkzaam. Harm Veldhuis schrijft: “Johan Heideman was daarnaast ook ambulancechauffeur in dienst van het Rode Kruis afdeling Aalten. Hij was soms met zijn auto onderweg met het bezorgen van gereinigde kleding en werd dan via een semafoon opgepiept voor een ambulancerit. Voor deze rit spoedde hij zich naar de kazerne om op de ambulance te rijden. Ik heb veel bewondering voor deze man.”

Hierna kwam er een Jamin-vestiging in het pand. De jeugd ging er vaak naar toe. Men verkocht er allerlei soorten ijs. Vooral de ‘dubbellikkers’ vielen erg in de smaak. Tenslotte was er tot voor enkele jaren geleden een kapperszaak in het pand gevestigd. De winkelbestemming is er inmiddels af en nu is het pand in gebruik als woonhuis. 

Bongers, betuwse biggen. Foto: collectie Leo van der Linde
Bongers, dames- en kinderhoeden. Foto: collectie Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant