Overhandiging van de kindersmokkelroute. Foto: PR
Overhandiging van de kindersmokkelroute. Foto: PR

Kinderroute Smokkel mee met Joep

Cultuur

DINXPERLO - Maandag 4 juli overhandigde kinderburgemeester Jurre Tadema de eerste editie van de nieuwe kinderroute ‘Smokkel mee met Joep’ aan de Dinxperlose jeugd. Burgemeester Anton Stapelkamp (gemeente Aalten) en locoburgemeester Kerstin Erkens van Stadt Bocholt ontvingen de route uit handen van de schrijfster Irene van der Aart. Voor de kinderen is er nu een nieuwe kinderroute in Dinxperlo en Suderwick.

De beide gemeenten, Aalten en Stadt Bocholt, zijn weer een gemeenschappelijk project rijker. Door de nauwe samenwerking tussen VVV, Heimatverrein Suderwick en Achterhoek Toerisme kunnen de kinderen op een educatieve en informatieve manier kennis maken met de rijke geschiedenis aan de grens.

Verhalen van vroeger
Joep is een jongetje en woont in Dinxperlo, vlak aan de grens, of beter gezegd OP de grens. In deze kinderroute vertelt hij over zijn opa die vaak mooie verhalen vertelt over vroeger. In de huidige tijd is het heel normaal dat de Nederlanders en de Duitsers door elkaar heen lopen. Maar dat was vroeger heel anders. Toen waren er echte grensovergangen, met slagbomen en waren er douaniers. Er werd veel gesmokkeld op de grens.

Kraken van codes
Tijdens deze smokkeltocht met Joep moeten er codes gekraakt worden en letters bij elkaar gesmokkeld worden. Tijdens de verhalen van Joep’s opa krijgt de jeugd opdrachten voorgedragen. Als de kinderen alle letters gesmokkeld hebben, ontstaat er een woord. Dit woord kunnen ze inleveren bij Eten bij Rico, Markt 1A in Dinxperlo. Daar krijgen de kinderen een lekkere verrassing. Ook krijgt de jeugd bij de aanschaf van deze kinderroute korting op entree bij het Grenslandmuseum waar zij veel te weten kunnen komen over het leven op en bij de grens.

De route is drie kilometer lang en de wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. De route is individueel en met gezin te boeken, maar ook zeker geschikt als kinderfeestje. Vanaf 4 juli is de route verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo aan Markt 4. Hier start ook het smokkelavontuur.

Kinderburgemeester Jurre Tadema overhandigt de kindersmokkelroute aan de Dinxperlose jeugd, op de achtergrond burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit