Art Nouveau stijl goed te herkennen bij villa Maria in Bredevoort. Foto: Leo van der Linde
Art Nouveau stijl goed te herkennen bij villa Maria in Bredevoort. Foto: Leo van der Linde

Bezielde Schoonheid - Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland

Cultuur

AALTEN -  Ruim vier jaar lang heeft Jalf Flach uit Aalten, liefhebber en kenner van Art Nouveau, gewerkt aan zijn nieuwe boek: ‘Bezielde Schoonheid – Art Nouveau bouwdecoraties in Nederland’. Dit boek verzorgde hij samen met Wim den Hertog (fotografie). De teksten zijn verzorgd door Jalf, Wim nam de fotografie voor zijn rekening.

Door Leo van der Linde

Art Nouveau is een bouwstijl van rond 1900.  In het boek worden 252 gebouwen in Art Nouveau-architectuur besproken, verspreid over elf Nederlandse provincies. Jalf en Wim hebben de afgelopen jaren een ware ontdekkingstocht gemaakt in Nederland om deze op te sporen. 

Art Nouveau panden springen eruit tussen andere bouwstijlen. Kenmerkend zijn de boogvormige vensters, de fraaie Art Nouveau stijl is momenteel erg ‘in’.  Deze stroming is eind 19de eeuw ontstaan als reactie op de industrialisering en opkomende consumptiemaatschappij. Art Nouveau is onder andere te vinden in de prachtige Villa Maria aan de Misterstraat in Bredevoort. 

Wim den Hertog, van beroep keramist en docent keramiek bij Cultura in de gemeente Ede, is met name geboeid door de verschillende toepassingen van keramiek aan gevels van gebouwen die rond 1900 ontstonden en decoraties van geglazuurde bakstenen en tegeltableaus, gecombineerd met smeedwerk, stucwerk, glas in lood ramen en houtsnijwerk. Door toepassing van deze materialen veranderden de architecten gebouwen in ware kunstwerken. Door een samenwerking met kunstkenner Jalf Flach ontstond het boek: ‘Bezielde Schoonheid’. Flach schreef de teksten, Den Hertog zorgde voor de fotografie. 

Villa Maria
Het Middeleeuwse stadje Bredevoort heeft een verleden waarin de textielindustrie een rol speelde. Aan de Misterstraat 4 werd een smaakvol woonhuis gebouwd. Hier woonde en werkte een vennoot van stoomkatoenweverij Van Eijck. Villa Maria heeft een grote diversiteit aan bouwdecoraties. De hoefijzervormige boog op de bovenverdieping domineert de gevel en omvat de balkondeuren. Het balkon valt op door een fraai hek in siersmeedwerk. Het portiek heeft tegellambriseringen. Het pand dateert uit circa 1905. In dit pand is de Art Nouveau stijl duidelijk zichtbaar.

Waar te koop?
Het boek is gereed en is in eigen beheer uitgegeven. Een kloek boekwerk, 288 bladzijden dik, het omvat honderden foto’s, formaat 30 x 30 cm, full-colour, kostprijs: 39,50 euro. Te bestellen via de plaatselijke boekhandel of via www.tierra-art.nl

Geglazuurde tegels bij villa Maria in Bredevoort. Foto: Leo van der Linde

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit