Het bestuur van schutterij Wilhelmina Bredevoort. Foto: Karin Stronks

Het bestuur van schutterij Wilhelmina Bredevoort. Foto: Karin Stronks

Schutterij Wilhelmina viert 75-jarig jubileum met feest

Cultuur

BREDEVOORT – Schutterij Wilhelmina bestaat dit jaar 75 jaar. Het ‘albasten’ jubileum wordt gevierd met een groot feest voor iedereen op zaterdag 4 juni. Het terrein van sv Bredevoort wordt omgetoverd tot een feestlocatie waar naast de feestelijkheden een expositie is ingericht. Medio september komt een boek uit over de jubilerende schutterij.

Door Karin Stronks

De vendeliers, officieren en de kapitein, in nieuwe kostuums gestoken die op maat zijn gemaakt, de koningen en de oud-bestuursleden verzamelen zich om 12.30 uur bij het Schuttershuis aan de Boterstraat 2, tegenover de st Joriskerk. Het gezelschap gaat in optocht richting het Ambthuis, begeleid door muziekvereniging Excelsior uit Winterswijk, waar de bewoners door de schutterij worden getrakteerd op gebak. De vendeliers brengen er een serenade met de vaandels. 

De optocht wordt vervolgd richting het feestterrein dat is ingericht bij sv Bredevoort. Ivo Navis, bestuur schutterij, geeft aan: “Iedereen is welkom op het jubileumfeest. We hopen dat heel Bredevoort uitloopt!”

Het feest begint op 4 juni ’s middags om 14.00 uur met een receptie, rond 15.30 uur wordt de buks voor het eerst geladen voor het keizerschieten waar alle oud-koningen, -koninginnen en oud-jeugdkoningen aan mee kunnen doen. Tijdens het keizerschieten zorgt Wanted voor de muzikale omlijsting. 

’s Avonds gaan de festiviteiten verder met de Perfect Show Band. “We hebben voor het middagprogramma nog een openingshandeling, wie dat gaat verrichten laten we nog even in het midden”, zegt Randy Rave van het bestuur. 

Op het feestterrein is een expositie ingericht in de kantine met onder andere beeldmateriaal en de authentieke vaandels. Op de vaandels prijkt nog altijd het familiewapen van de familie Satink, het is een hanenpoot. “Vroeger werden de vaandels met de hand gemaakt”, vertelt bestuurslid Liza Stortelers. 

Waarom het vaandel met het wapen van de familie Satink? Een stukje geschiedenis. Benjamin Satink (1704 – 1769) was verwalter-drost van de Heerlyckheid Bredevoort. Hij is als dertiende kind (van negentien kinderen) geboren als zoon van Johan Satink en Isabella van Weleveld. Hij wordt op 22 april 1751 benoemd tot verwalter-drost, commies van des lands magazijnen en auditeur-militair. 

Na de tweede wereldoorlog is schutterij Wilhelmina opgericht. De geschiedenis van de schutterij gaat echter veel verder terug. Bestuurslid Tineke Blekkink: “De schutterij wordt in 1803 al genoemd. In de tweede wereldoorlog is de vereniging verboden, de vaandels zijn vernield door de bezetters. Officieel is in 1947 de schutterij weer in het leven geroepen door Hans Wensink, de broer van de moeder van Marie Therese Ikink, die in het schuttershuis woont.” 

De vendeliers van schutterij Wilhelmina brengen serenades bij jubilea van de leden en organiseren de reveille, vroeg in de ochtend, en het koningsschieten bij de jaarlijkse kermis. Liza: “Sinds een jaar of vijf tekenen wij voor de organisatie van de hele kermis.” Voorzitter Patrick Frenken: “Heel vroeger werd na de reveille ’s morgens vroeg in het schuttershuis een stevig ontbijt genuttigd met onder andere karbonades! Een goede ondergrond voor de festiviteiten!” Randy: “Lange ‘vergaderingen’ hoorden er vroeger ook bij…” 

Medio september komt het boek uit over de geschiedenis tot het heden van schutterij Wilhelmina. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor het boek bij Marie Therese Ikink, tel: 06-1415 0600. Voor leden kost het naslagwerk 15 euro, niet leden betalen 19,50 euro. Het boek is voorzien van fraai beeldmateriaal, geschreven en samengesteld door Jos Wessels. 

Zaterdag 4 juni viert schutterij Wilhelmina het 75 jarig jubileum, een week later is het kermis in Bredevoort, van 9 tot en met 14 juni, georganiseerd door de schutterij. 

Bron Satink: Wikipedia

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit