Een schilderij in wording van Freddie Mercury. Foto: Rita Jansen-Wijnroks
Een schilderij in wording van Freddie Mercury. Foto: Rita Jansen-Wijnroks

‘Passie’ van Dinxperlose Truus Betting-Nijland

Cultuur

DINXPERLO - In de maanden mei, juni en juli exposeert Truus Betting-Nijland haar bijzondere werken in Stadsboerderij Grolle in Groenlo.

Door Marijke Verschoor-Boele

Truus is geboren in Varsseveld en woont sinds 1974 in Dinxperlo met haar man Arnold. Ze heeft drie kinderen die allemaal het huis uit zijn en drie kleinkinderen. Truus is gestart met tekenen. “Door het tekenen heb ik geleerd te kijken”, vertelt ze. “Al snel kreeg ik regelmatig opdrachten om mensen, huizen en kerken te tekenen. Pijn in mijn pols door artrose maakte dat ik hiermee moest stoppen. Ik ben toen overgestapt op schilderen in olieverf. Dat belast mijn hand minder.”

Dit is de achttiende expositie van Truus. Ze heeft eerder onder andere geëxposeerd in kerkje de Rietstap. Dit is haar tweede expositie in de Stadsboerderij Grolle. Door de corona maatregelen werd haar expositie uitgesteld, wat haar de gelegenheid gaf om met iets nieuws te experimenteren. Ze combineerde haar portretten van artiesten met abstract in acryl.

Portretten in olieverf
Wanneer men de trap opgaat naar de expositieruimte in de Stadsboerderij is zacht de muziek van Kate Bush te horen. Songs van Tina Turner, Miss Montreal en Duncan Lawrence volgen. Zij zijn enkele van de zestien artiesten die Truus in olieverf heeft vastgelegd, soms in zwart-wit, bijna fotografisch (John Lennon), soms met vegen die de onrust verbeelden (‘Roller Coaster’ van Danny Vera), of omgeven door de Achterhoekse vlag (Bennie Jolink). Het portret van Ilse de Lange met de titel van haar songtekst ‘You are the reason’, heeft een speciale plaats. Dit schilderij is opgedragen aan Henny Garstenveld, vrijwilliger van de Stadsboerderij, die helaas overleden is. De portretten zijn te koop, de prijzen variëren van 200 tot 400 euro.

Abstract in acryl
Niet alleen haar portretten zijn kleurrijk, dit geldt zeker ook voor haar abstracten. Haar abstracten zijn heel verschillend van vorm en formaat. Ze zijn met elkaar te combineren tot een soort van wandpaneel of het zijn minischilderijtjes die op een bijgeleverd mini ezeltje mooi passen in een kast of op een wandmeubel. Sommigen zijn driehoekig van vorm, sommigen langwerpig of rond. “Ik heb er met opzet geen haakje aan gedaan. De koper bepaalt zelf wat hij mooi vindt. Deze schilderijen kun je niet op de kop hangen”,  lacht Truus. Haar abstracten zijn niet alleen verschillend van vorm, maar ook verschillend in prijs van 12,50 tot 260 euro. “Mijn abstracte werk is magie”, aldus Truus, “Doordat ik werk met gietverf is ook voor mij het resultaat een verrassing, het is magie wat eruit komt. Eigenlijk heb ik er geen controle over.” In de expositie combineren deze werken in kleur en vorm wondermooi met de portretten van de artiesten.

Passie
“Schilderen is voor mij 100% passie”, zegt Truus, “Dat is ook mijn overeenkomst met de artiesten. Hun passie is hun muziek en dié passie heb ik vastgelegd in mijn portretten van hen. Ik heb daarom ook gekozen voor de titel ‘Passie’. Passie is er bij mij ook bij het maken van de abstracten, wat komt eruit, passen de vormen en kleuren bij elkaar? Ïk kan mijn expositie niet in één zin weergeven. Passie, één woord alleen is genoeg.”

Informatie
De expositie van Truus Betting-Nijland is te zien tot en met 30 juli in de Stadsboerderij Grolle, Notenboomstraat 15 Groenlo. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag in de maand mei van 12.00 tot 16.30 uur. In de maand juni is de Stadsboerderij geopend van maandag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur. Elke woensdagmiddag is Truus aanwezig bij haar expositie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit