Moeder en dochter bekijken de collectie 40-45. Foto: Karin Stronks
Moeder en dochter bekijken de collectie 40-45. Foto: Karin Stronks

Oorlogs-Collectie 40-45 weer te zien

Cultuur

Ook geopend op Hemelvaartsdag

Door Karin Stronks

BARLO – Op Bevrijdingsdag, 5 mei, heeft Rien Koskamp zijn oorlogsmuseum geopend voor het publiek. Er komen totaal 36 bezoekers. Tot 16.00 uur zijn mensen welkom, Rien is in gesprek met een paar bezoekers en een moeder en dochter lopen net naar binnen. Buiten wapperen vlaggen in de wind, een legerjeep staat naast de ingang. De indrukwekkende collectie staat in een schuurtje op het erf van boerderij ’t Ruwhof, in de tweede wereldoorlog een ‘broeinest’ van verzet.

“Als je de looproute neemt is het enigszins chronologisch. Van het prille begin van de oorlog tot de bevrijding zijn de spullen geplaatst”, vertelt de verzamelaar. “Het eerste ‘stuk’ van de collectie? Toen ik twaalf was kreeg ik van mijn opa deze kogelhuls. Daarmee was mijn interesse gewekt. Bij logeerpartijen op boerderij ‘De Riette’ las opa niet voor maar vertelde vaak over de oorlog. Er bleek ook nog een Duitse verrekijker te zijn. Die was blijven liggen na een inkwartiering. En dan doe je een keer een spreekbeurt over de Tweede Wereldoorlog, en later begon het actieve verzamelen.”

Rien heeft aanvankelijk zijn verzameling op zijn slaapkamer een plek gegeven, later kan hij beschikken over een kippenschuurtje van twee bij drie meter. “Heel simpel, er was niet eens een lamp!” Hoe breidt de collectie zich uit? “Ik heb in het begin heel veel gekregen. Dat was super natuurlijk. Er lag nog wel eens wat bij boerderijen. Later ging ik beurzen langs en kijken in de buurt waar vliegtuigen waren gecrashed. Ook op Marktplaats worden wel eens spullen aangeboden maar daar moet je echt geluk mee hebben.” Na de kippenschuur verhuist het museum van Rien naar een varkensschuur bij Kobus, vervolgens betrekt hij een locatie aan de Klompssteeg bij ‘De Gröte’, bij Sloetjes. 

Intussen komen er steeds meer spullen bij. En Sloetjes wilde zelf de schuur gaan gebruiken. Rien kon terecht bij boerderij ’t Ruwhof, in de Tweede Wereldoorlog een bolwerk van het Aaltense verzet. Bewoner Gerrit Hendrik van Eerden heeft op zijn erf een schuilhol nagebouwd, zoals deze in oorlogstijd bij boerderijen werden gegraven. Ook die is te bezichtigen. “Dit is een ideale ruimte, groot genoeg voor alle spullen”, zegt Rien.

De collectie is indrukwekkend en de schuur is mooi ingericht. Duitse, Engelse soldaten in uniform, vele kogels en bommen, pakjes sigaretten, knijpkatten, een motor, bonnen, persoonsbewijzen, posters en een Jodenster. Veel duidelijke documentatie waar dat nodig is. Het plafond is voorzien van een camouflagenet en Rien heeft er ouderwetse stroomdraden met isolatoren lopen. Er klinkt ouderwetse muziek op de achtergrond. 

Komen er nog nieuwe items bij? Rien: “Het wordt wel wat minder nu. Vroeger kreeg ik nog wel dingen die ergens op zolder of op een boerderij nog lagen. Soms ga ik naar beurzen als ik tijd heb. Of er een speciaal iets is wat ik nog graag zou toevoegen? Nou niet echt nee. Ik ben blij met alle spullen en zeker ook met de verhalen erbij.” 

Op Hemelvaartsdag, 26 mei, is het oorlogsmuseum geopend van 10.00 tot 16.00 uur, en alle laatste zondagen van de maand van 13.00 tot 17.00 uur. De laatste zondag is op 30 oktober.

Rien Koskamp bij de jeep. Foto: Karin Stronks
Een hoek met Duitse soldaten. Foto: Karin Stronks
Grafkruis van sergeant Thomas Green, begraven op Berkenhove. Foto: Karin Stronks
De ingang van het schuilhol, replica gemaakt door Gerrit Hendrik van Eerden. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant