Burgemeester Anton Stapelkamp (rechts) en raadslid Henk Meerdink leggen een krans namens de gemeente Aalten. Foto: Karin Stronks

Burgemeester Anton Stapelkamp (rechts) en raadslid Henk Meerdink leggen een krans namens de gemeente Aalten. Foto: Karin Stronks

Veel belangstelling bij dodenherdenking Bredevoort

Cultuur

BREDEVOORT – Ruim honderd mensen, van zeer jong tot behoorlijk oud, zijn aanwezig bij de eerste officiële dodenherdenking in Bredevoort. De plechtigheid is voor het eerst op deze manier gehouden. Een ontroerend, ingetogen kleinschalige herdenking bij het monument dat door kinderen van ’t Bastion van miniatuurtegeltjes is voorzien.

Door Karin Stronks

De vlag hangt halfstok, muzikanten van DeMB (De Muziek Band) zitten klaar, er komen van meerdere kanten mensen aangelopen. Kinderen spelen nog wat, klauteren op de glijbaan, lachen. Er staan stoelen klaar waarop senioren plaatsnemen. De gloed van de zakkende zon achter de sint Joriskerk geeft een bijzondere sfeer aan het geheel. 

Dan beginnen de kerkklokken te luiden, ten teken van het begin van de plechtigheid. Jochem Meulenbeek, voorzitter van Bredevoorts Belang, heet iedereen van harte welkom, vertelt dat de herdenking twee jaar geleden op de planning stond, dat het vanwege coronamaatregelen is uitgesteld. Hij zegt blij te zijn met de ‘behoorlijke opkomst’, dat jong en oud in groten getale de moeite hebben genomen om aanwezig te zijn bij de dodenherdenking.

Henk Waaijenberg vertelt over Arnold van Gelder. Negentien jaar. Het eerste Joodse slachtoffer in Aalten van de nazi-terreur. “Een jonge man met toekomstdromen. Net als negentienjarigen van nu. ” In de zomer van 1941 vindt Arnold een baan bij Dutch Button Works. “In dat jaar, op 8 oktober, stopte daar een overvalwagen, Arnold is opgepakt. Hij is op transport gezet naar Mauthausen waar hij kort voor zijn twintigste verjaardag is vermoord. “Of zeg maar hoe je het noemt.”

‘Vrijheid is niet vanzelfsprekend’, is het thema waar Bertil Navis over vertelt. Hij heeft op basisschool ’t Bastion gevraagd ‘wat betekent vrijheid?’ ‘Ik kan zijn wie ik ben’, ‘ik mag geloven wat ik wil’ en ‘ik mag kiezen’, luidden drie antwoorden. “Vrijheid is het allergrootste goed dat er bestaat”, aldus Bertil. Hij memoreert naar de Tweede Wereldoorlog en spreekt over nu, dat groepen tegenover elkaar komen te staan. De oorlog in Oekraïne komt ter sprake. “Mensen daar strijden voor vrijheid, om hun geel/blauwe vlag te mogen blijven dragen. Voor het rood-wit-blauw van ons hebben destijds veel mensen hun leven gegeven. Bedenk daarom dat het nooit vanzelfsprekend is dat wij in vrijheid mogen en kunnen leven.” 

Trompettist René Lammers staat op en haalt diep adem. Hij blaast het taptoe, voorafgaand aan de twee minuten stilte. En het is stil. Zelfs de jongste kinderen zijn stil, onder de indruk van het moment. De vogels fluiten. DeMB zet het Wilhelmus in, mensen zingen zachtjes mee. Burgemeester Anton Stapelkamp en raadslid Henk Meerdink leggen namens de gemeente Aalten een krans, er worden bloemen gelegd door Noah de Vrede en mevrouw De Vries. Sander Piek draagt een gedicht voor, geschreven door Ben Andriessen. ‘Vergeten?’ ‘Mensen willen vergeten, de doden en de hel van toen. Maar moeten we wel vergeten?’ De zon zakt verder achter de sint Joriskerk. Mensen lopen langs het monument, bekijken de kransen. Een mooie herinnering rijker gaan ze naar huis.

Sander Piek leest een gedicht voor bij de dodenherdenking in Bredevoort. Foto: Karin Stronks
Kranslegging bij het monument in Bredevoort. Foto: Karin Stronks
Trompettist René Lammers blaast het taptoe bij de dodenherdenking in Bredevoort. Foto: Karin Stronks
Monument in Bredevoort met de kransen. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant