Henk Teeuwen. Foto: PR
Henk Teeuwen. Foto: PR

Samen vrijheid vieren

Cultuur

DINXPERLO/AALTEN - De Bibliotheek vindt het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de vrijheid en de waarde daarvan voor de democratie en rechtstaat. Daarom viert de Bibliotheek Achterhoekse Poort deze maand de vrijheid. Gedurende de maand mei organiseert de Bibliotheek diverse activiteiten rondom dit thema in de gemeente Aalten.

Lezing Joods erfgoed
‘Zolang ik aan jou denk, blijf jij voor mij bestaan’. Dat is het motto van de lezing met beelden die Henk Teeuwen op donderdag 12 mei geeft in de Bibliotheek Aalten. Hij deed onderzoek naar de Joodse gemeenschappen in de Gelderse Achterhoek en kan daar goed over vertellen. Het onderzoek resulteerde in het boekje ‘Joods erfgoed in de Gelderse Achterhoek, een routebeschrijving’. Dit boekje beschrijft in een notendop de geschiedenis van het Achterhoekse jodendom en toont per locatie de nog zichtbare sporen van het Joodse leven.

“Een van de redenen waarom ik dit boekje heb geschreven is, om door te geven hoe het ooit was in de Achterhoek, hoe goed het eigenlijk ook is geweest”, vertelt Henk Teeuwen, “Dat twee gemeenschappen met heel verschillende levenswijzen, zo goed samenleefden.” Hij wil de Joden niet als slachtoffers portretteren maar de blik vrij maken naar het leven zoals dat gewoon was voor de oorlog daaraan een eind maakte. De lezing hierover op 12 mei in de Bibliotheek Aalten, begint om 19.30 uur. Een plekje reserveren kan via de activiteitenkalender op www.achterhoeksepoort.nl of door te bellen naar 088-0062929.

Sporen van de Vrijheid
Tot eind mei is de expositie ‘Sporen van de Vrijheid’ te zien in de Bibliotheek Dinxperlo. In deze expositie worden persoonlijke verhalen van toen verbonden met verhalen van nu. Het zijn de verhalen van mensen die aan den lijve hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en daar anderen over willen vertellen. Daarbij zijn ook recente verhalen, onder meer van zij die gevlucht zijn voor oorlog en in ons land een ‘veilig’ onderkomen vonden. Zo worden toen en nu met elkaar verbonden zodat het gesprek kan worden gevoerd over het belang van vrijheid en onze democratie. De expositie is gratis te bezoeken. Kijk voor meer informatie en openingstijden van de bibliotheek op www.achterhoeksepoort.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Aalten Vooruit