Foto: Herlinda ter Maat

Column Herlinda: Vakantie

  Column

Vakantie. Het lijkt voor iedereen zo gewoon. Zo vanzelfsprekend. De kids kunnen zes lange weken niets doen. Zes lange weken hangen, lummelen en chillen. Iedereen schijnt er aan toe te zijn. Een aantal springt direct in de auto. Op weg naar hun vakantiebestemming. Op weg naar het buitenland. Anderen moeten nog even wachten. De kinderen moeten zich dus nog even alleen vermaken. Ze gaan een week op kamp. Divers speelafspraken worden gemaakt. Shoppen met vriendinnen.

Tienertoeren. Het kan niet op. Het lijkt zo gewoon. Net zo gewoon als dat ze twee a drie weken met vakantie kunnen. Sleurhut staat al dagen voor de deur en raakt beetje bij beetje voller. Of, de koffer wordt op het laatst gepakt om op tijd het vliegtuig te kunnen halen. Elk jaar lijken de bestemmingen exotischer te worden. Lijken de wensen gekker te worden. Een zomer in ons eigen land met vakantie? Doe niet zo raar! Wat moet je dan vertellen na afloop?

Laat staan dat je een zomer eens niet weg gaat. Dat je thuis blijft. Voor sommigen is dat echt not-done. Maar misschien heb je geen behoefte aan weg gaan. Je eigen bed slaapt over het algemeen toch echt het lekkerst. Misschien kan het niet in verband met je nieuwe baan. Maar, er zijn ook genoeg mensen die dolgraag met vakantie willen maar dat om financiële redenen niet kunnen. Ze hebben de middelen er niet voor. Ze maken thuis iets moois van hun vrije tijd. Met mooi weer op de fiets met kleed en koelbox richting Slingeplas. Onderweg een heerlijk ijsje in Bredevoort. Een fijn boek lezen in de tuin. Ook dat kan vakantie zijn. Helemaal niets mis mee.

Sommigen kunnen niet met vakantie in verband met gezondheid. Moeten bij huis blijven in verband met allerlei onderzoeken. Ze zijn blij dat ze tussen behandelingen door toch nog een paar dagen weg kunnen. Zij genieten intens van onze eigen mooie omgeving en land. En dan zijn er ook mensen die hun vakantie op het laatst moeten afzeggen. In verband met een calamiteit. Vakantie lijkt zo vanzelfsprekend. Dat is het niet. Het is een geschenk dat we een paar weken intens van elkaar mogen genieten. Waar dan ook.

Herlinda ter Maat

Meer berichten