Foto: Foto:

Column Herlinda: Geluidsoverlast

  Column

Laatst reed ik door Kobus. De nieuwbouwwijk van Aalten. Een wijk met woningen waar voornamelijk jonge gezinnen wonen. Het was begin van de avond. Tot mijn verbazing was het veld halverwege de wijk geheel uitgestorven. Geen voetballende kinderen. Geen spelende kinderen. Misschien een moment opname. Maar ik vond het een raar gezicht. Een zomeravond en geen enkel kind wat buiten speelt. Wat was dat in onze tijd toch anders. Hele avonden waren we buiten aan het buskruiten en stoepranden. Zitten al deze kinderen thuis onderuit gezakt op de bank, achter hun schermpje? Wat een 'rust'!

Vol verbazing las ik vorig week een artikel in de krant. Een sportveld wat moet sluiten. Ik heb het twee keer gelezen. Het is werkelijk niet te geloven. Omdat blijkbaar de sportende kinderen te veel geluid produceren. Zoveel geluid dat er gesproken wordt over geluidsoverlast. Ik vraag me af hoeveel geluid dat dan is. Hier zullen ongetwijfeld normen voor zijn. Voor geluidsoverlast. En dat snap ik. Maar produceert een sportend kind, een spelend kind, geluidsoverlast? Dat is denk ik de vraag die we ons moeten afvragen. De wereld op zijn kop lijkt mij. Moeten we serieus ingaan op een klacht die binnen komt over 'geluidsoverlast' van spelende en sportende kinderen?

Dit was in Nijmegen. Overlast door de bewoners van een appartementencomplex dat in 2016 is gebouwd. Naast een sportveldje wat toen al 37 jaar bestond. Hebben deze kopers geen onderzoek naar de buurt en wijk gedaan voordat ze er kwamen wonen? Spelen hun (klein)kinderen nooit buiten? Wat deden ze zelf toen ze jong waren? Luisteren deze bewoners de hele dag naar deze spelende en sportende kinderen? Hebben ze niets anders te doen? Zien deze bewoners überhaupt de zon schijnen en de bloemetjes bloeien?

Ook hier in ons eigen dorp komen deze verhalen bekend voor. Ik vind het fijn als de kinderen na het eten nog even springen op de trampoline, nog even de hockeystick pakken om een balletje te slaan, nog even tegen een voetbal aan trappen. Totdat die over de heg gaat. Dan blijkt dat ook hier dit gedrag in combinatie met het geluid, leidt tot 'overlast'.

Herlinda ter Maat

Meer berichten