Foto: Foto:

Column Herlinda: Populair

  Column

Twee jaar geleden ging ik voor het eerst naar een wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen. Ze speelden mee in het EK. Het was een vreemde gewaarwording. Want wat normaal gesproken een overvol gezellig stadion is, was nu een bijna lege thuisbasis van onze Superboeren. Er klonk bijna een soort echo in het stadion. Het eerste kwartier was omschakelen. Kon ik hier werkelijk 90 minuten naar kijken? Vrouwen die als kerels tegen een bal aan trapten? Bij het scoren liepen ze nog net niet als dat ventje van de pindakaas reclame rond. Maar het lukte me.

Het mooie aan het gehele spel was het feit dat je zag dat die meiden er lol in hadden. Hier zag je de kern van de sport. Het plezier in het spel. Deze dames gingen nog echt voor die bal. Ze wilden ervoor werken. Dat fanatisme. Dat had ik lang niet gezien bij de Oranje mannen. Ik denk het merendeel van Nederland niet. Ze werden dan ook Europees kampioen. Dat was bij de heren voor het laatst in 1988. De mannen waren toentertijd net zo populair bij onze generatie als de Oranjeleeuwinnen nu bij de generatie van onze kinderen.

Bij de KNVB zijn momenteel vier keer zoveel vrouwen lid dan in 1988. Het is dan ook de snelst groeiende sport van het land. Hoe is het mogelijk? Werd er twee jaar geleden nog tussen neus en lippen iets over vermeld op de radio, nu worden alle wedstrijden uitgezonden. Sinds het behalen van de Europese titel kijken we massaal naar onze oranje vrouwen op tv. We proberen allemaal kaartjes te bemachtigen als ze in Nederland spelen. Massaal gaan de jeugdteams met voornamelijk moeders naar de wedstrijden. Hoe kan het? Komt het door het minimale aantal overtredingen? Komt het door de sfeer op de tribune? Komt het door de simpele voor- en nabeschouwingen en dus het minder moeilijke geklets over het feit dat de bal rond is?

Ik denk dat we er maar even van moeten genieten. We boffen met een mooie voetbalzomer voor de boeg. Als de dames tegenvallend presteren op het WK, dan kan het wel eens voorbij zijn met de pret. Maar iets in me zegt dat deze dames aanstaande zomer wederom de top gaan bereiken en dat we een mooi Oranje feestje gaan beleven.

Herlinda ter Maat

Meer berichten