Foto:

Column Herlinda: Skeeleren

  Column

Met de komst van het nieuwe prachtige sportpark in Aalten, gaan we niet alleen maar voetballen, korfballen, volleyballen, schaatsen of wielrennen. Nee, we gaan ook skeeleren!

Vroeger in mijn tijd had je rolschaatsen. Oude verroeste ijzers die je onder je gympen kon binden. Het geluid kan ik nog heel goed herinneren. De hippe gasten op school hadden rollerskates. Die geel blauwe met zo'n nop aan de voorkant. Een ware Amerikaanse trend.

Afgelopen jaren hebben we zo af en toe een paar dagen ijs gehad. Het viel mij ook deze winter weer op dat hier veel talent rond schaatst op de baan. Hebben ze hier meer geoefend? Zit hier Fries bloed? Is het de ontwikkeling die de schaats heeft doorgemaakt? Geen idee! Maar het kan maar zo te maken hebben met skeeleren. Tegenwoordig heeft elk kind een paar skeelers in de schuur liggen. Als een soort golfbeweging is skeeleren weer een hype en is elk schoolplein volgeladen met skeelerende kinderen. Zeer behendig draaien ze rondjes en ontwijken ze elkaar. Maar echte lange halen maken, is lastig. In welke buurt kun je tegenwoordig nog rustig en veilig de hele straat af schaatsen? Mijn meiden wilden altijd naar het "gladde fietspad". Het fietspad vanaf De Domme Aanleg tot aan de Bijnenweg. Langs het gesuis van de N313.

Maar beste inwoners, dit hoeft niet meer. Vanaf nu kan er gewoon op de nieuwe wieler-/schaatsbaan geskeelerd worden. Een groep enorme enthousiastelingen, waaronder ikzelf, heeft deze sport aandacht gegeven onder de hoed van De Peddelaars. Hiermee is ook voor mij een geheel nieuwe wereld open gegaan. Ik belandde zowaar in een skeelerzaak in Vorden. De crème de la crème op skeeler- en schaatsgebied. Naast de meest diverse skeelers, schaatsen, helmen en ander materiaal, voel je bovenal de enorme passie voor sport in deze zaak. Het was lastig in deze zaak te melden dat ik zelf niet aan skeeleren doe. Nu niet, nooit niet. Dat houdt niet in dat ik het niet leuk vind. Ik vind het fantastisch om het enthousiasme en blijheid van anderen te zien en voelen op de baan. Vorige week trapten we af met een skeelerclinic. Ruim 50 mensen kwamen hierop af. Ik heb genoten ook al stond ik zelf stevig op mijn gympies.

Herlinda ter Maat

Meer berichten