Foto:

Column Herlinda ter Maat: Montferlandrun

  Column

Toen de vraag van de firma Mainfreight kwam of ik mee wilde lopen met de Montferlandrun, zei ik direct ja. Het was bedoeld voor de hele familie. De familie hier thuis liep hier echter geenszins warm voor. En geef ze eens ongelijk. Samen met mijn vriendin vertegenwoordigden wij de familie.

Ik snap niet wat mij bezielde. Ik heb werkelijk niets met hardloopwedstrijdjes. Ooit heb ik er eentje gelopen. Samen met mijn collegae van de woningcorporaties in het land, liepen we een prestatieloopje. Ik had last van een soort haantjesgedrag. Wilde toch zeker niet later eindigen dan een bepaalde collega. Bijna kotsend en geheel aan de kook kwam ik over de finish. Nooit meer! Nee, laat mij maar gewoon heerlijk een stukkie rennen. Buitenaf. In alle rust. In de natuur. Als we ergens een weekendje heen gaan, gaan altijd mijn hardloopschoenen mee. Ik vind het heerlijk om er 's ochtends tussenuit te piepen en in een nieuwe omgeving mooie paadjes te ontdekken. En het allerliefste loop ik in de duinen en over het strand.

De afgelopen twee weken rende ik met enige regelmaat. Ik liet zelfs mijn fiets staan en deed een intervaltraining. Niet dat dat wat uitmaakte, maar ik kreeg er lol in en dat is het belangrijkste. Hoe dan ook, ik zou gaan genieten. Genieten van de herfstkleurtjes, de geur van de bossen en de paar klimmetjes die onderdeel waren van het parcours. De herfstkleurtjes waren ver te zoeken die dag. Eén grote grijze massa was het buiten. De geur van de bossen was voornamelijk een geur van zweet vermengd met regen en blubber. En die laatste bult... hou maar op.

Er waren geen zenuwen. Geen haantjesgedrag. Geen irritaties, ook al was het retedruk en hebben sommigen het idee opeens te moeten stoppen voor je voeten. Ik heb heerlijk gelopen en aan het eind nog even alles gegeven. De tijd die ik liep was geen wereldtijd. Toch was het bovengemiddeld gezien de statistieken van de uitslag. De aversie tegen hardloopwedstrijdjes is voorbij. Anouk en Mainfreight... bedankt! Eens kijken wat er binnenkort op de agenda staat.

Meer berichten