Foto:

Column Herlinda ter Maat: Sinterklaas

  Column

'Wie kent hem niet?' Zo begint het liedje van Het Goede Doel. De goede oude tijd waarin we zongen van de zak van Sinterklaas en zijn schimmel, en zwarte piet met pepernootjes in zijn band. VOF de Kunst zong over de witte zwarte pieten. Sinterklaas vindt de witte zwarte pieten maar klungels, de stoomboot zou vergaan, hij laat ze liever in Madrid. Daar denken sommigen in Nederland anders over maar dat terzijde. Tegenwoordig zijn er hippere en andere liedjes. Maar hoe dan ook… Sinterklaas blijft Sinterklaas.

Elk jaar weer heerst er een soort opgewonden gevoel. Hij komt, hij komt... Helaas volgen we hier thuis het Sinterklaasjournaal niet meer en voor de intocht wordt niemand meer warm. Toch zette ik die zaterdag, toen ik verkleumd terug kwam van het voetbalveld, even de tv aan om de intocht te zien. Elk jaar weer die spanning. Komt hij wel? Wat is er met de stoomboot gebeurd? En dan die kindersnoetjes…fantastisch!

Sinterklaas is tweemaal bij ons thuis geweest. De enige echte. Een mooie oude lange man met een glanzende grijze baard, in prachtige kledij met dezelfde stem en charme als Bram van der Vlugt. Hij nam plaats in onze fauteuil. En daar zat hij dan, met zijn mijter op. Als een klein kind keek ik tegen hem op en antwoordde ik beleefd met "ja Sinterklaas" en "zeker Sinterklaas". Misschien vond ik het nog wel spannender dan mijn dochters. Ik geloofde zowaar dat hij alles van ons wist.

Sinds een paar jaar trekken we lootjes zodat Sint zijn energie beter kan verdelen. In huis wordt stiekem gedaan. Er wordt heen en weer naar het dorp gesjeest. Met de boodschappentas snel de trap opgerend. Cadeautjes worden ergens achter in kasten verstopt. En alles op het laatste moment. Elk jaar neem ik me voor op tijd te beginnen. Scheelt heel veel stress. Denk ik. Maar het lukt me niet. Ik ben toch zeker Sinterklaas niet? Die heeft de hele zomer de tijd in Spanje.

Ik blijf het een bijzondere gebeurtenis vinden. Een mooie Hollandse traditie. Trek je beste pakkie an, strooi wat lekkers in een hoek en iedereen die zoet is, krijgt wat lekkers. Het geloof in die man zit diep, zit in onze genen verweven. De Goedheiligman.

Herlinda ter Maat

Meer berichten