Foto: Foto:

Column Herlinda ter Maat: Verzet de tijd

  Column

Meine liebe, wat een discussie was er toch weer gaande! Heel stilletjes had ik gehoopt dat het een bevlieging was toen men enige tijd geleden over het afschaffen van de zomertijd begon. De laatste tijd was het stil en ik vond dat wel prettig. Totdat afgelopen weekend de hele discussie weer oplaaide.

Er blijkt een onderzoek gedaan te zijn. Geen idee door wie of wat. Maar het schijnt zo te zijn dat lange zomeravonden leiden tot slaapproblemen. Als de zogenaamde wetenschap dit zegt, zal het wel zo zijn. Of niet soms?

Ik geloof dat er een hele bevolkingsstam is die last heeft met slapen. Maar zullen zij nou echt van dat ene uurtje geheel van de leg zijn? Is dat echt de reden van hun slaapprobleem? Gaan deze mensen nooit met vakantie naar een andere tijdzone? Trekken zij nooit een paar uurtjes door op zaterdagavond?

De meerderheid gaat voor een permanente wintertijd. Ik vraag me af wie deze meerderheid is. Ze hebben mij nooit gevraagd. Als we dus geen zomertijd meer hebben, dan hebben we nooit meer lange zomeravonden. Nooit meer avonden waarop volop buiten in de tuin gewerkt kan worden, geen fijn ommetje na het eten, nooit meer wielrennen na het werk. En als dat niet meer kan, dan krijgen we een te kort aan vitamine D, we krijgen last van stemmingswisselingen, depressies, concentratieverlies, we raken opgefokt en daardoor krijgen we last van ons hart en door het minder bewegen krijgen we ook nog eens overgewicht. Naast deze enorme toename in ziektekosten, gaan de energiekosten ook nog eens omhoog. De lampen gaan overal eerder aan. Niet alleen in je eigen woonkamer maar ook op straat en langs de sportvelden. En we wilden toch zo graag duurzamer leven?

Lieve mensen van de EU, overweeg toch gewoon alles te laten zoals het is. Wat is er nu echt mis mee? En verschillende tijdszones binnen Europa? Dan is het 'feest' echt compleet.

Voor degenen die denken dat ze er last van hebben, hier mijn tip. Kijk bij het wisselen van de tijd een paar dagen zo min mogelijk op je horloge, luister naar je gevoel en bedenk vooral niet hoe laat het nog was in die 'andere' tijd. En, realiseer je dat als je langer en meer buiten bent, je beter slaapt. Win-win.

Meer berichten