Foto: Foto:

Column Herlinda ter Maat: Praat Nederlands met me

  Column

Tegenwoordig lijkt het erop alsof de jeugd allemaal een Engelse achtergrond heeft. Alsof ze zijn geboren in overzees gebied. Overal om je heen hoor je namelijk Engelse woorden door de zinnen gegooid worden. Nederlandse woorden verbasterd naar het Engels, of andersom, het maakt niet uit. Eerst dacht ik dat dat bij het kakkineuze Westen hoorde, maar ook hier in het Oosten des lands zijn we besmet geraakt met dit fenomeen, or whatever. Ik vrees dat dit de wereld is van nu. You know!

Ik zelf wil me zoveel mogelijk vasthouden aan onze eigen moerstaal. Behalve het Engelse woord 'kak', zijn er weinig woorden die ik in het Engels verdraai. Het is soms niet meer te volgen hoe die gesprekken gevoerd worden. Ja, ik ben oud, dat weet ik.

Waar hebben ze het over? Vroeger had je je beste vriendinnen, nu zijn het je BFF's. Als ik ergens van schrik zeg ik iets van 'oeps' maar nee OMG is het woord. En dan moet je hand overdreven voor je gezicht leggen, wenkbrauw links hoger trekken dan rechts. Or whatever. Zo cool! Alles is for shizzle. Een wedstrijdje aangaan… we gaan ff lekker compeeten. Eet ik mijn boterham achter mijn bureau dan heb ik een al desko lunch. Ik upvote zo jouw mening als ik het ergens mee eens ben. Hastag not my thing! Een traktatie deel je niet meer uit, die share je. En je straalt niet, neeee, je shinet. Tijdens de talentenshow heb je een prachtige performance. Really awesome. Op vrijdagavond gaan we niet voor de buis hangen, nee we gaan chillen. Super chill! Maar als je te heftig reageert, krijg je ''doe ff chill gast" naar je hoofd. Al dat gechill…. ik word crazy!

De oorzaak ligt denk ik in het feit dat we dagelijks allerlei vloggers volgen via ons schermpje. De ene vlogger is nog populairder dan de ander. En de meesten hebben allemaal een tijdje in The States gewoond. Of ze hebben hun holiday daar gespent en that's why ze Engels te praten. You know!

Zelf heb ik ooit een half jaar in Engeland stage gelopen. Na afloop bleef ik gewoon Nederlands praten. Toch hield ik er wel wat aan over. De eerste week bij thuiskomst, werd er namelijk menigmaal bij het zebrapad luid geclaxonneerd. Ik keek domweg de verkeerde kant op. Hashtag be carefull!

Meer berichten