Foto:

Nooit opgeven

  Column

Column door Herlinda ter Maat

Wielrennen en afzien zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik denk dat deze sport de sport is waarin je het meest moet afzien. Iedereen op zijn eigen niveau uiteraard. Opengescheurde renners tijdens de Tour, Koen Bouwman met een Dracula gebit. Maar ook wordt er met deze sport veel geld ingezameld voor goede doelen en verlegt een ieder zijn eigen grens.

Er is wel wekelijks één of andere challenge voor het goede doel. De grotere zijn de Alpe d'HuZes, de Hollandse100 en de Ride for the Roses. Voor al deze uitdagingen wordt geld opgehaald voor het KWF. Zo is er ook Stichting Bergh in het Zadel. Deze stichting uit 's Heerenberg zamelt geld in voor kleine specifieke doelen. Eens per vier jaar gaan er zo'n 90 renners de strijd met hun zelf aan. Volgend jaar wordt er in 9 dagen tijd naar Leipzig en terug gereden. Dit is bijna 1300 kilometer met een kleine 12.000 hoogtemeters. Over afzien gesproken! De opbrengst gaat naar het onderzoek voor kinderen die ongevoelig zijn voor de chemo die zij hebben gehad tegen leukemie. Er wordt hierbij gekeken naar fouten in hun DNA en gezocht naar andersoortige medicijnen hiervoor.

Binnen deze groep kanjers zijn er de afgelopen jaren helaas ook renners overleden aan deze vreselijke ziekte. Ter gedachtenis aan hen, wordt hun foto op de bus geplakt die hen tijdens de rit begeleidt. Er zijn renners die geliefden hebben verloren, er zijn renners die net klaar zijn met hun behandeling of net genezen zijn. Het werkwoord "afzien" kennen de meesten wel. De ziekte raakt je zowel geestelijk als lichamelijk. En dat doet het fietsen ook. De ene dag willen je benen niet meer, de andere dag krijg je het in je hoofd niet recht, denk je dat je niet meer kan, moet een ander jou door de kilometers heen kletsen. Maar je gaat door. Hoe dan ook. Er is geen keuze. Opgeven is geen optie.

Vorige week was de jaarlijkse reünietocht van deze stichting. Mijn man fietst hier ook aan mee en had de heen- en terugweg naar Beek er ook maar aan vast geknoopt. Net geen 250 km op de teller. Hij is voor mij het voorbeeld van "hoe om te gaan met", het kunnen afzien en doorgaan.

Om te overwinnen, moet je ontieglijk veel geluk hebben. Dat geluk gun ik iedereen en daarom is onderzoek naar welke manier van genezing of verlichting keihard nodig.

Meer berichten