Druk weekje!

  Column

Na mijn al vroege vakantie in het oosten van Duitsland was het in augustus nog erg rustig op het werk. Maar elk jaar is het weer bijzonder om te merken dat rond september alles weer in een versnelling geraakt en er weer van alles en nog wat tegelijkertijd alle aandacht vraagt. Deze column is bedoeld om u wat mee te laten kijken in het leven van uw burgemeester, dus maar eens een echt weekoverzicht dit keer.

Het burgemeesterschap is een bijzonder afwisselende functie en de samenleving verandert voortdurend, dus af en toe op cursus is verstandig. Voor burgemeesters is er de keus uit een speciaal voor ons georganiseerd pakket en zo reisde ik maandag naar Putten voor een dag Praktische psychologie. Wat drijft mensen, hoe gedragen mensen zich in groepen en hoe kun je daarop inspelen? Een professor nam ons mee door tal van recente inzichten en in de middag deden we een rollenspel. Leerzaam, ook door wat je tussendoor hoort van collega’s uit andere gemeenten. Terug in Aalten aansluitend nog een sessie over ons nieuwe sociale beleid en een gesprek met raadsleden over de communicatie van de raad met u.

Dinsdagochtend onze vaste collegevergadering. We bespraken de laatste begroting van deze bestuursperiode, 17 maart mag u weer een nieuwe gemeenteraad kiezen. Het ging heel soepel. College en ambtelijke organisatie zijn ondertussen prima op elkaar ingesteld. Ik denk dat we een nette begroting achterlaten. Geen tekorten en grote bezuinigingen volgend jaar en ook voor de lange termijn lijkt het er beter uit te gaan zien. Maar heel veel is afhankelijk van het nieuwe kabinet waar ook wij reikhalzend naar uitkijken. ’s Middags ging ik voor een informatiebijeenkomst over Personeel en Organisatie naar Zwolle. Nuttig, nagedacht over de krappe arbeidsmarkt, ook onze gemeente moet meer moeite doen om goed personeel binnen te halen en te houden. ’s Avonds nog een vergadering met de raad over de succesvolle nieuwe regionale samenwerking die we in de Achterhoek in 2018 gestart zijn. Net als de raad ben ik daar zeer tevreden over. We bereiken samen veel meer dan we ieder voor zich zouden bereiken.

Woensdag tal van vooral interne overleggen over corona, viering 1572, drugsaanpak, communicatie en klachtenbehandeling. De middag afgesloten met een tochtje op de racefiets. Toen ik thuiskwam zag ik een appje met de mededeling dat een oud-collega uit mijn Rotterdamse tijd en sindsdien vriend van me, was overleden. Pas 72, vorig jaar mocht ik hem zelfs nog trouwen. Confronteert je ook weer met je eigen kwetsbaarheid, ik word binnenkort tenslotte ook alweer zestig…

Donderdag kon ik na een ongekende, maar wel eenmalige spoedprocedure een vergunning afgeven voor een muziekevenement tijdens het Volksfeestweekend. Meerdere horecaondernemers organiseren dit samen bij de Hofnar. Samen gezocht naar wat er nog wel kan binnen de regels. Fijn en alleen mogelijk door wederzijds vertrouwen en begrip, ik hoop dat velen ervan genieten. Die dag kon er ook een prik gehaald worden bij de Ahof. Mede door uitgebreide publiciteit kwamen er maar liefst 122 mensen op af. Dat was 2,5 keer zo veel als de dag ervoor in Ermelo, mooi resultaat dus. En ook was er de opening van de prachtige nieuwe bibliotheek in Aalten. Een aanwinst voor het dorp en mede resultaat van vakkundig werk van wethouder Kok en zijn mensen.

Vrijdag was er de burgemeesterskring met als gast onze commissaris van de Koning. Ik kon niet langs bij het prikken in Dinxperlo, maar ook daar een behoorlijke opkomst. Verder nog een gezellig uitje met het college en partners (ja, op eigen kosten). De sfeer is goed in het college en daar hoort ontspanning ook bij. En zaterdag mocht ik de Open Monumentendag openen, voor het eerst in samenwerking met Bocholt, en bezocht ik nog een honderdjarige in Dinxperlo.

U merkt, het was een rijkgevulde week. Zo rijk dat deze column nu eigenlijk wat te lang is geworden. Hopelijk doet de redactie niet te moeilijk dit keer. Het ga u goed, beste burgers, en tot ziens!

Anton Stapelkamp

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden