Henk Bekkers bladert door een map vol schetsen. Foto: Karin Stronks
Henk Bekkers bladert door een map vol schetsen. Foto: Karin Stronks

Uit de kunst met Henk Bekkers: 'De natuur komt steeds terug'

In Aalten en omstreken zijn veel kunstenaars actief, zij produceren samen even zo veel kunstwerken van een grote diversiteit. In de nieuwe rubriek 'Uit de kunst' vertellen kunstenaars hun verhaal. Dit keer komt Henk Bekkers uit Bredevoort aan het woord.

(door Karin Stronks)

BREDEVOORT – In de voortuin van Henk Bekkers zijn fraaie kunstwerken te zien. Een hoog opgetrokken gebogen metalen object van vierkante figuren en bloemen, gemaakt van zaagbladen. "Voor een zaagblad word je gewaarschuwd, pas op, het is gevaarlijk. Het is gelukt om er iets lieflijks van te maken", glimlacht Henk. Zijn handen en polsen zijn omvat met metalen beugels, de kunstenaar lijdt aan artrose. Hij zegt: "Dat beperkt me behoorlijk. Ik kan niet lang achter elkaar werken en niet alles lukt meer. Maar ik doe nog wat ik kan."

Zelfportretten
Zijn atelier is een schuur achter het huis. Op een schildersezel staat een schilderij in wording. Tientallen schilderijen, houten en metalen objecten liggen er bewaard. Henk glimlacht: "Ik kan slecht iets wegdoen." Hij haalt grote mappen met schetsen tevoorschijn. "Hier, dit zijn zelfportretten! Sommigen zeggen dat ik er niet op z'n voordeligst op sta!" In een hoekje van de schuur staan boeken op planken, allemaal over kunst.

Alle kunstwerken in de woonkamer zijn door Henk gemaakt. Houten en spekstenen kunstwerken, schilderijen aan de muur. Opvallend is een mansgrote gebogen korenaar. Henk legt uit: "Ik ben gek op de natuur, wandel graag met de hond en doe buiten veel inspiratie op. Bovendien verzamel ik hout. Dat laat ik een tijdje liggen en dan vormt zich in mijn hoofd wel een idee. Deze korenaar ontstond ook zo. We hebben een appelboom gekapt en het hout bewaard. Van een gebogen stuk heb ik dit gemaakt, de vorm op zich was er dus al!"

Opnieuw beginnen
Henk Bekkers is altijd al met kunst bezig geweest. Hij vertelt: "Als kind was ik al bezig met kunst, dingen maken of namaken. Tijdens mijn puberjaren was ik met andere dingen bezig maar mijn interesse voor kunst keerde daarna terug." Henk vervolgt: "In 1989 studeerde ik af aan de Kunstacademie van Enschede. Ja, ben op iets latere leeftijd met de studie begonnen. Je moet laten zien wat je kunt maar als je op school zit zeggen ze dat je opnieuw moet beginnen."

Septemberkunst
Zijn schilderijen zijn kleurrijk, het werk is niet echt abstract, figuren, met name uit de natuur, zijn te herkennen. Henk: "Of ik me nog steeds ontwikkel? Nou, ik probeer mijn werk wel op een hoger plan te tillen voor mezelf. Ik kan wel tevreden zijn over iets wat ik heb gemaakt." Henk doet mee met Septemberkunst dit jaar. Hij geeft aan: "Ik woon vlakbij de Koppelkerk, dat is een centraal punt waar meerdere kunstenaars exposeren. Hopelijk komen veel mensen een kijkje nemen!"

Meer berichten