Foto:

Column Herlinda: Echte wereld

Dagelijks zit ik op social media. Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin. Ik vind het te veel. Ik wilde in het voorjaar minderen, maar het is deels werk- en vereniging gerelateerd. En als je er dan toch op zit. Tja.

Ik zie een perfect leventje. Vooral op Facebook en Instagram zijn we hier echt heel goed in. Een romantische foto van een stelletje. Ondergaande zon, glas wijn en dan #loveofmylife. Maar ook de mooiste jaloersmakende vakantiefoto's worden gepost. Het liefst met een filter zodat het zeewater nog meer azuurblauw lijkt. Of we doen de zwart-wit filter aan. Om geen kleur te bekennen, om al je wallen en couperose te laten verdwijnen. Ik kan de berichten filteren, relativeren en realiseer me dat dit alleen maar een momentopname is. Een opname om het leven zo mooi mogelijk te laten zijn. Ik zie het stelletje bij die ondergaande zon een woordenwisseling hebben voordat de juiste pose bepaald is. Ik zie een azuurblauwe zee vol met kwallen.

De jongere generatie neemt het echter toch een tikkeltje serieuzer. Vol bewondering wordt naar de vloggers gekeken. Naar hun 'fantastische' leven. Het merendeel gaat een paar keer per jaar even op en neer naar het 'perfecte' Amerika. Doorgaans verblijven zij niet in een simpel vakantiehuisje. Nee, ze hebben daar een 'huge' villa. Ook worden de vakantie avonturen van willekeurigen gevolgd. De vakanties worden doorgaans niet op een camping doorgebracht. Ook worden bergwandelingen vermeden. Nee. Een vakantievilla of appartement in een hippe stad of op Ibiza. Alles ziet er perfect uit. Maar zijn ze elke dag 'happy'? Zit hun haar altijd goed? Schijnt daar de zon elke dag? Is de zee het enige wat ze zien? En heeft elk willekeurig restaurant de perfecte menukaart?

Ik vind het wel eens eng hoe hier de 'nepwereld' wordt gepresenteerd aan zoveel kwetsbare jongeren. Ik heb het nu nog maar over simpele vakantie beelden die ongetwijfeld thuis wat discussies opleveren. Maar de jeugd wordt ook door hele andere beelden beïnvloed. Alsof het allemaal normaal is. Ik post nog maar weer een foto van mijn reusachtige zonnebloem. Minstens twee meter vijftig met zeven knalgele bloemen. Het is echt waar!

Meer berichten