Saab-liefhebbers bezoeken Synagoge Aalten.
Saab-liefhebbers bezoeken Synagoge Aalten. (Foto: Familie Kempink)

Saab-liefhebbers bezoeken synagoge in Aalten

Aalten - Onlangs was er in Weerselo een grote internationale Saab-meeting, georganiseerd door de Nederlandse Saab-club. Hier waren meer dan 600 Saabs bij aanwezig. Hier kwamen honderden Saab-liefhebbers op af, zowel uit het binnen- als buitenland.

Ook in Aalten was het een drukte van belang met allerlei Saabs uit verschillende landen om het Saab-museum Kempink te bezoeken. Anton en Wilma Kempink verzamelen al ruim 45 jaar alles waar Saab op staat. Dat resulteerde in de loop der jaren in een klein museum aan de Bredevoortsestraatweg 65 Aalten. Tevens kwamen de liefhebbers om Saab-schilderijen van Wilma Kempink te bekijken. Er waren Saab-liefhebbers uit onder andere IJsland, Litouwen, Duitsland, België, Noorwegen, Zweden, Engeland, Schotland en zelfs bezoekers uit Israël. Anton Kempink heeft deze mensen aangeboden om de synagoge in Aalten te bezoeken.

Ze kregen van Sallo van Gelder een rondleiding door dit gebouw, waarbij hij ook vertelde over zijn boek dat over hem is uitgegeven. De bezoekers waren heel enthousiast. Vervolgens ging men naar het oudershuis van Anton aan Markt 12 Aalten. het Nationaal Onderduik Museum. Daar heeft Anton een rondleiding gegeven en verteld wat hij van zijn ouders en oom Han Vaags had gehoord en wat er zich in de oorlog allemaal heeft afgespeeld in en om dit huis.

(Tekst: Leo van der Linde)

Meer berichten