Regenachtig weer bij wandeling langs de Bredevoortse monumenten. Foto: Karin Stronks
Regenachtig weer bij wandeling langs de Bredevoortse monumenten. Foto: Karin Stronks

Aan de wandel door historisch Bredevoort

Knusse smalle straatjes, een zwevend pad, een glooiend buitengebied, schitterend gerestaureerde panden, prachtige monumenten en een enorm meer. Deze ingrediënten van een waardevol stuk geschiedenis kwamen wandelaars tegen die zondag meededen met de monumentenwandeling.

(door Karin Stronks)

BREDEVOORT – Bij het Grachthuys, alias Kulturhus Bredevoort, gingen de wandelaars van start voor een tocht van veertien, elf of vijf-en-een-halve kilometer. De weergoden waren de deelnemers niet goed gezind, vrijwel de hele ochtend regende het. Toch bleek de deelname mee te vallen, het Grachthuys, waar de 'die hard' wandelaars een heerlijke kop soep kregen, was redelijk bezet. De wandeling begon over het zwevend pad door de fraaie tuin langs het voormalige sanatorium Sint Bernardus.

De route was prima beschreven, foutjes maken was vrijwel uitgesloten. Aanwijzingen voor de te lopen route waren vetgedrukt, interessante informatie over de monumenten stond er in een gewoon lettertype onder. De programmacommissie van het Grachthuys en Jos Wessels, auteur van het boek 'Bezield Erfgoed', waren initiatiefnemers van deze bijzondere wandeltocht. Wandelaars kwamen bouwwerken tegen van diverse stijlen. Jugendstil, art-deco-stijl, neogotische stijl en neoclassicistische stijl, panden met een wolfsdak en een mansardedak. Het zwevend pad bood prachtige doorkijkjes naar de Grote Gracht. Rijksmonumenten, aangeduid met een blauwwit schild werden afgewisseld met gemeentelijke monumenten die te herkennen zijn aan het groenwitte schild op de gevel. Deelnemers passeerden onder andere de dubbele woning aan de Prinsenstraat 3 en 3A waarvan de kelder vermoedelijk het oudste gebouw van Bredevoort is. De vijf-en-een-halve kilometer wandeling pakte ook een stukje langs de Slingeplas mee.

Stromende regen
Het laatste stuk langs de Grote Gracht werd afgelegd in de stromende regen. "De wandelroute van de vijf-en-een-halve kilometer kan ook na vandaag worden gelopen. De routebeschrijving ligt bij het Grachthuys en is verkrijgbaar voor twee euro", vertelt Jos Wessels. De wandeling langs Bredevoortse monumenten is onderdeel van diverse activiteiten die worden gehouden rondom de expositie Bezield Erfgoed die op drie locaties tot 25 september te zien is. In Dinxperlo bij het Grenslandmuseum, in Aalten bij het Nationaal Onderduikmuseum en in Bredevoort bij het Grachthuys.

'Bezield Erfgoed' 
Op Nationale Monumentendag, 14 september, wordt het boek 'Bezield Erfgoed' van Jos Wessels gepresenteerd. Zeven jaar werkte de auteur aan dit fraaie naslagwerk waarin de 601 straten, paden, steggen en gängeskes van de gemeente Aalten aan bod komen, alsmede de circa 550 rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en karakteristieke objecten. Op 19 september vanaf 19.30 uur houdt Jos Wessels een presentatie in het Blauwe Meer in Dinxperlo.

Meer berichten