Hettie Ratstaak van EHBres is één van de standhouders op de veiligheidsdag.
Hettie Ratstaak van EHBres is één van de standhouders op de veiligheidsdag. (Foto: PR)

Eerste Veiligheidsdag in Aalten: 'Gevaar ligt van alle kanten op de loer'

De politie, brandweer, gemeente Aalten, het Rode Kruis, Lankhof Beveiliging en nog veel meer. Ze zijn allemaal aanwezig op de Veiligheidsdag 2019 in Aalten. Deze speciale dag, geïnitieerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN), wordt op zaterdag 7 september gehouden op en rond het terrein van de brandweer in Aalten. Het gaat om de 'veiligheid in de breedste zin van het woord". Geïnteresseerden kunnen deze dag gratis bezoeken en deelnemen aan diverse workshops of gewoon lekker rondstruinen over het terrein.

(door Erwin Wamelink)

"De laatste tijd is het thema veiligheid weer erg actueel, voor ons een mooie aanleiding om daarop in te springen met een voor ons niet alledaags evenement. In een tijd dat het gevaar van alle kanten op de loer ligt, is het belangrijk om daar iets mee te doen", zegt Jan Hofman, voorzitter van VVN Aalten-Dinxperlo. Het is de eerste keer dat er in Aalten in deze vorm aandacht wordt besteed aan het thema veiligheid. Dat deze veiligheidsdag erg breed wordt gedragen, blijkt wel uit de bedrijven en instellingen die hun medewerking verlenen. "We hebben heel wat partijen aangeschreven en daar kwamen ontzettend veel reacties op, daar zijn we natuurlijk heel erg blij mee."

18 deelnemende bedrijven en instellingen

De Politie Aalten is aanwezig en vestigt haar aandacht deze dag op de wijkagent en de brandweer geeft kleine demonstraties met betrekking tot werkzaamheden die ze dagelijks in de praktijk moeten toepassen. Van Lochem IJzerwaren en Lankhof Beveiliging laten zien hoe je het huis zo goed mogelijk beschermd tegen ongenode gasten. Wisselink Tweewielers is om een totaal andere reden aanwezig. Zij geven tekst en uitleg over de e-bike en Medipoint vertelt in samenwerking met Figulus Welzijn alle ins en outs over de scootmobiel. Hettie Ratstaak van EH-Bres hulpverleningstraining geeft onder meer voorlichting over letsel in het verkeer.

Verzekering 'lezen'
De stand van de Onderlinge Waarborgmaatschappij (OWM) is ook zeker een bezoekje waard. De verzekeringsmaatschappij laat zien 'hoe je een polis moet lezen'. Waarvoor ben je gedekt en waar ben je juist niet voor verzekerd? Veel mensen ervaren dit als erg lastig en daarom wil OWM duidelijkheid scheppen.
De organisatie is nog bezig om de veiligheidsdag aantrekkelijk te maken voor kinderen. Hettie Ratstaak: "Misschien is het een leuk idee om de kinderen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met EHBO, bijvoorbeeld door ze een verbandje te laten aanleggen bij hun knuffel."
Uiteraard kan op een echt evenement de catering niet ontbreken. Partycentrum 't Noorden neemt deze taak op zich. De Veiligheidsdag begint om 10:00 uur en eindigt rond de kok van 14:00 uur.

Meer berichten