Jos Wessels (links) met Arjan Twigt en het boek 'Bezield Erfgoed' in een Bredevoorts straatje. Foto: Karin Stronks
Jos Wessels (links) met Arjan Twigt en het boek 'Bezield Erfgoed' in een Bredevoorts straatje. Foto: Karin Stronks

Wandeling langs waardevol erfgoed

In Bredevoort zijn vele monumenten te vinden, waardevol erfgoed. Reden voor de programmaraad van het Grachthuys om samen met de auteur van het boek 'Bezield Erfgoed' Jos Wessels een wandeling te organiseren die langs Bredevoortse monumenten voert.

(door Karin Stronks)

BREDEVOORT – Drie afstanden kunnen deelnemers afleggen op zondag 18 augustus, 5,5 kilometer langs monumenten in Bredevoort en 11 en 14 kilometer waarbij ook een stuk buitengebied wordt aangedaan. Jos Wessels legt uit: "Wandelaars die de lange afstanden lopen komen onder andere langs landgoed 't Walfort, boerderij 'Het Achterste Bokkel' aan de Lichtenvoordsestraatweg en de Scholte boerderij het 'Veurste Bokkel', ofwel 'Groot Bokkel' aan de Bolwerkweg. Een deel van de wandeling voert over privé terrein."

Arjan Twigt van de programmacommissie geeft aan: "De wandelingen starten bij het Grachthuys, ofwel Kulturhus in Bredevoort, de 11 en 14 kilometer wandelaars vertrekken tussen 9.00 en 11.00 uur, deelnemers aan de 5,5 kilometer kunnen tussen 9.00 en 12.00 uur starten. De kosten bedragen zes euro per persoon, een kop soep na afloop is inbegrepen." Twigt vervolgt: "Het begin van de wandeltocht voert over het unieke 'zwevende' Vestingpad door de tuin van sint Bernardus waar vroeger mensen met tbc kuurden. Enkele houten huisjes waarin zieken konden aansterken staan er nog steeds." "Wandelaars komen langs 'Villa Vinkenborg' aan de Misterstraat, het 'Meestershuus' aan de Rozenstraat, de voormalige smederij aan de Landstraat en de Grote Gracht", vertelt Jos Wessels.

Expositie Bezield Erfgoed
Hij vervolgt: "De lange wandelingen voeren onder andere langs boerderijtje Eskes aan de Walfortlaan, boerderijtje Bouwhuiswever en boerderij 't Haortelink, beide gelegen aan de Kloosterdijk. Op de routebeschrijving staan in het kort bijzonderheden over de gemeentelijke- en rijksmonumenten waar de wandelaar langskomt." De wandeling langs Bredevoorts erfgoed is onderdeel van een aantal activiteiten die rondom de expositie 'Bezield Erfgoed' worden georganiseerd. De expositie 'Bezield Erfgoed' is ingericht in het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten, het Grachthuys in Bredevoort en het Grenslandmuseum in Dinxperlo en is nog te zien tot 25 september. Op nationale monumentendag, 14 september, wordt het boek van Jos Wessels 'Bezield Erfgoed' gepresenteerd.

Levenswerk
"Zeven jaar heb ik aan het boek gewerkt, alle 601 straten, paden, steggen en gängeskes in onze gemeente komen aan bod, alsmede de ongeveer 550 rijks- en gemeentelijke monumenten en karakteristieke plekken. Ja, je zou kunnen zeggen dat het een levenswerk is", aldus Jos Wessels. Donderdag 19 september om 19.30 uur houdt Jos Wessels een presentatie in het Blauwe Meer in Dinxperlo.

Meer berichten