Foto: Jan W.H. Bakker

Tractor Pulling op 3e Aaltendag met als thema 'Aaltenwagen'

Aalten - Het uit Aalten afkomstig No Mercy sleepwagen team, en het uit Neede afkomstig Vampire team, presenteren zich komende donderdag op de 3e Aaltendag.

Truck en Tractor Pulling is een in de jaren 70 uit de USA overgewaaide sport, waar het om draait om een zogenaamde sleepwagen, die zich steeds zwaarder laat trekken, over een baan van 100 meter zo ver mogelijk te trekken. De winnaar is degene die met zijn machine de verste afstand trekt.

Onder auspiciën van de Nederlandse truck en Tractor pulling Organisatie verzorgt het sleepwagen team No Mercy al ruim 20 jaar in binnen en buitenland op zo'n 15 a 20 wedstrijden per jaar voor de benodigde weerstand in de zogenaamde mini puller klasse. In deze klasse is het maximale gewicht van de wedstrijd machine inclusief chauffeur 950 kg. Het gebruik van de krachtbron is daarbij vrij, en dat geeft af en toe hele interessante creaties van zelfgebouwde machines. Daar waar de vermogens zo'n 20 jaar terug op nog geen 1000 PK lagen, zitten deze nu al ruim voorbij de 2500 PK. Tank-, vliegtuig-, dragster-, en zelf turbine motoren worden hiervoor gebruikt.

Om dit vermogen te kunnen temmen, heeft het No Mercy team sinds afgelopen jaar met behulp van diverse bedrijven een nieuwe sleepwagen kunnen importeren uit de USA. Daar werd deze machine bij een constructeur gebouwd, die er veel ervaring mee had, en zijn kunnen ook al had bewezen. Waarom zou je het wiel zelf gaan uitvinden. De tijd ontbrak het team om zelf een nieuwe te gaan construeren. Met deze No Mercy 3.0 hoopt het team, bestaande uit Johnny Heersink, Henk Hoftijzer, Wim Roelofsen, Theo Bleumink, Mark  Geurink, Fred Renskers en Tijmen en Clemens Wellink de komende jaren mee verder te kunnen. 

Een echte mini-puller met de naam Vampire is daarbij ook te bewonderen. De door de gebr. Vreman gebouwde machine staat hier met zijn V8 aangedreven Brad Anderson blower motor met ruim 2500 PK. De kracht explosie, dat er vrij komt tijdens zo'n trekpoging is enorm. Een "run" duurt vaak maar zo'n 10 seconden, maar het is de truc om te proberen al het vermogen zo snel mogelijk om te zetten in een voorwaartse beweging van de gehele combinatie. In 2016 waren ze Nederlands kampioen, en op moment zijn ze ook weer in de race om dit kampioenschap proberen binnen te halen. Er rest nog 1 punten wedstrijd waar dit uitgevochten moet gaan worden. De top 5 mag daarna nog door om in september in het Deense Brande om de Europese titel te strijden.

Diegene die geïnteresseerd is in de techniek achter een sleepwagen of een heuse tractor pulling trekker is van harte welkom. De teams staan op de 3e Aaltendag voor u bereidt om samen met een videopresentatie u alle uitleg te geven over deze machines en de sport.

Meer berichten