Foto: Foto:

Column: Extreem

We hebben het nog maar een keer over ons klimaat. Het houdt ons per slot van rekening toch bezig. Als rasechte Nederlanders zijn we continue bezig met het weer. We concluderen met z'n allen dat het steeds extremer wordt. Het klimaat verandert. Mijn geboortejaar was een fiks warme. Ik heb met 36 graden de wereld omarmd. Ik zou dus haast kunnen zeggen dat ik heel wat gewend ben. Extreme onweer ken ik ook wel uit mijn jeugdjaren. Hele nachten lang knetterde het over Ameland. De buien bleven maar hangen en vuurballen rolden over het eiland. Best extreem.

Maar het is nu elk jaar raak. Temperaturen stijgen, extreme buien lijken bijna standaard te worden. We vreten de aardbol als het ware op. In 7 maanden tijd hebben we met z'n allen alle grondstoffen van onze moeder aarde al verbruikt met ons luxe leventje. Even een boodschapje met de auto. Raampje niet open, nee airco direct aan. Iedereen heeft een mobiel. Soms wel twee. Naast de gewone koelkast staat er in de schuur meestal nog een bierkoelkast. Papa een laptop, mama een laptop, de kids een laptop. De vakanties gaan steeds verder. We pakken met alle gemak het vliegtuig. De tuinen liggen vol met grote grijze tegels. In sommige buurtjes rijzen spontaan de jacuzzi's de tuin uit. De airco's zijn niet aan te slepen. En het afval wordt nog steeds domweg in de natuur gedumpt.

Het is niet te begrijpen dat in deze tijden de Formule 1 bijvoorbeeld door kan blijven gaan. Meer dan de helft van Nederland is er verzot op en kijkt hoe de wagens met een rotgang rondjes rijden. Vragen we ons wel eens af wat deze auto's uitstoten? Eigenlijk gek dat dit "gewoon" kan, in tijden dat er gesproken wordt dat we met z'n allen aan de warmtepomp moeten. Ook Parijs-Dakar vind ik een ongelofelijk spektakel. Dwars door natuurgebied met enorm vervuilende trucks alles aan gort rijden. Ik blijf mij verbazen over het feit dat ons openbaar vervoer zo duur is en vooral in het niet-Westelijke gedeelte van Nederland zo slecht geregeld is. Het verbaast me dat we voor drie tientjes naar onze vakantiebestemmingen in Zuid Spanje kunnen vliegen. Hoe simpel is het om dit als eerste eens aan te pakken? Misschien ietwat te simpel gedacht omdat we hier met geld en macht te maken hebben?

Meer berichten