Tonnie Stoltenborg vertelt over de namen van de gängeskes. Foto: Karin Stronks
Tonnie Stoltenborg vertelt over de namen van de gängeskes. Foto: Karin Stronks

Wandelen door de 'gängeskes'

Karin Stronks

Ook interessant voor Aaltenaren

Een heel klein groepje vertrok op zaterdag 3 augustus onder leiding van Tonnie Stoltenborg vanaf het Nationaal Onderduikmuseum voor de gängeskeswandeling. We liepen richting de Prinsenstraat waar een pand als gevangenis werd gebruikt. "Hier ben ik geboren", vertelt Sjerp Jansen, één van de wandelaars. "Ik loop een paar keer mee omdat ik binnenkort ook als gids met groepjes ga wandelen."

AALTEN - Tonnie Stoltenborg vertelt over fraaie monumentale panden, over de hoornindustrie en de textielindustrie die erg belangrijk voor de Aaltense werkgelegenheid waren. Over de namen van de 'gängeskes'. Hij zegt: "We hebben, om de 'gängeskes' een naam te geven, buurtbewoners gevraagd hoe zij de paadjes vroeger noemden. Zo kwamen we onder andere op de namen 'Magispad', 'Klokkenpad', en 'Armenpad'. De paden grensden vaak aan de ene kant aan woningen, aan de andere zijde bevonden zich de volkstuinen."

Panden in verval

Op meerdere plekken langs de 'parelroute' staan fraaie maar om onderhoud vragende panden. Bijzondere bouwstijlen sieren de gebouwen die in verval zijn geraakt. We staan bij een pand vlakbij De Hoven. Stoltenborg geeft aan: "We hebben meerdere malen bij de gemeente aangeklopt of zij er iets aan willen gaan doen maar tot dusver gebeurt er niets. Erg jammer van deze panden, ze verdienen eigenlijk een plekje op de monumentenlijst."

Aan het Armenpad staat een enorme Beuk. Door de begroeiing is het vrij donker, hekken aan weerszijden houden het woekerende struikgewas tegen. "Hier stonden vroeger acht gebouwtjes waar arme mensen een ruimte kregen van veertien vierkante meter, twee keer per week een warme maaltijd en brandstof. Daar moesten ze het mee doen", legt Tonnie Stoltenborg uit. Hij wijst op de Stolpersteine die voor de winkel van Stronks aan de Hogestraat in de straat liggen. Stoltenborg: "Ter nagedachtenis aan de Joden die hier hebben gewoond, die weggevoerd zijn en niet terugkeerden."

Prachtig stukje geschiedenis

Aan de Prinsenstraat staat het pandje waar vroeger slagerij Prinsen gevestigd was. Een prachtige marmeren toonbank, mozaïeken vloer, een plafond van glasplaten ademen de sfeer van weleer. "We zijn erg blij dat de eigenaar dit prachtige stukje geschiedenis van Aalten wil behouden. Hier naast de slagerij bevond zich een klein kroegje. Daar gaven de veehandelaren die een varken hadden verkocht aan Prinsen hun verdiende geld uit aan meerdere borreltjes… Slim van de slager om dat zo te doen", glimlacht Tonnie Stoltenborg.

Van mei tot september staan op meerdere zaterdagen de gängeskestochten op het programma. Een wandeling van 2,5 kilometer over de 'twee kruiwagens brede' paadjes die als een parelsnoer door Aalten voeren. Dit seizoen kunnen belangstellenden nog wandelen op 17 augustus en 21 september of op afspraak. Ook voor Aaltenaren is de 'gängeskestocht' zeer interessant.

Meer berichten