Geel en verdroogd gras door aanhoudende droogte. (Foto: Karin Stronks)
Geel en verdroogd gras door aanhoudende droogte. (Foto: Karin Stronks)

'Het weiland lijkt wel een savanne'

Karin Stronks

Achterhoek extreem droog

De aanhoudende droogte baart boeren grote zorgen. Alle gewassen snakken naar vocht en er lijkt nog geen regen van betekenis aan te komen. "Vorig jaar was de situatie in heel Nederland en in delen van Europa zorgelijk, nu is het vooral in de Achterhoek extreem droog", aldus akkerbouwer Martin van Schijndel. "Ik slaap er niet slecht van maar het houdt je wel bezig."

AALTEN – De weilanden kleuren geel, de maïs met omgekrulde bladeren is erg klein, alle gewassen groeien slecht. De droogte heeft grote gevolgen voor de gewassen.

Hittegolf

Rundveeboer Rob Brethouwer zegt: "In 2017 oogstten we de beste maïs ooit. Een jaar later haalden we de slechtste maïs binnen. Dit jaar weet ik het niet, het is zo enorm droog en nog een hittegolf er overheen, ik ben bang dat er vrijwel geen kolven in de maïs komen. En juist daar zit de energie in die koeien nodig hebben."

Beregenen is niet genoeg

Hij vervolgt: "Ook het gras groeit niet. Je moet enorm beregenen, maar dat is niet genoeg. Regen hebben we nodig voor het gras en de maïs. We kunnen de koeien niet naar buiten doen, de weide lijkt net een savanne…" Juist in de zomer hebben koeien goed voer nodig. Rob legt uit: "De hitte kost de dieren veel energie. Goed voeren is erg belangrijk anders kunnen problemen rond de vruchtbaarheid en de klauwen ontstaan. Dit voorjaar hebben we twee keer gras gemaaid en daarna werd het droog. Hoe nu verder? Nou, we hebben 17 hectare 'gras op stam' gekocht, gemaaid en hier in de kuil gebracht, daarnaast hebben we een kuil aangeschaft. Allemaal extra kosten die je moet maken om de dieren aan het eten te houden. Hopelijk kunnen we in het najaar nog maaien maar dat is afwachten. Ja, het is inderdaad rampzalig deze droogte." Ook voor akkerbouwer Martin van Schijndel is de droogte erg zorgelijk.

Gewassen slijten snel

"Vorig jaar was de opbrengst niet goed, nu hebben we opnieuw te maken met een droge periode. Helaas hebben we er geen invloed op maar het is erg frustrerend als je langs je percelen rijdt en je ziet het gewas maar niet groeien." Hij vervolgt: "Wat we kunnen beregenen doen we ook maar er zijn ook percelen waar we niet bij kunnen komen met de beregeningsinstallatie. De gewassen slijten heel snel. Bemesten heeft ook geen zin, daar is ook vocht bij nodig en dat is er niet." Volgens Martin van Schijndel kunnen bepaalde gewassen nog wel herstellen als er regen komt. Hij geeft aan: "Suikerbieten bijvoorbeeld kunnen nog wel iets bijtrekken als het binnenkort gaat regenen. Maar aardappelen niet, als zij eenmaal het loodje leggen komt het niet meer terug. Planten en gewassen hebben gewoon vocht nodig. Met name de Achterhoek wordt erg getroffen door de droogte. Elders in Nederland springen gewassen de grond uit. Nee, ik slaap er niet slecht van maar het houdt je wel bezig…"

Meer berichten