Foto: Foto:

Column: Record

Het is weer zover. De aarde wordt droger en droger. De bloemetjes in de tuin verliezen hun kleur. Zelfs de zonnebloemen laten hun goudgele hoofd hangen. Voor mij is de zonnebloem eén van de meest stoere bloemen. Met zijn dikke stevige lijf en vrolijke hoofd, straalt die de hele dag. Maar nu. Alsof ze er geen zin meer in hebben. Ze hebben de kracht er niet meer voor. Geen puf meer om te groeien, te bloeien en te "shinen".

Wat vorig jaar een bijzondere zomer leek met allerlei warmte en droogte records, wordt dit jaar "gewoon" weer geëvenaard. Vorige week versloegen we weer een hitte record. Ik snap niet waarom we die records überhaupt bij houden. Wat zegt het nou? Wat doen we ermee? Alsof we er iets tegen kunnen doen Alsof we onze strategie even bij kunnen stellen zodat het volgend jaar anders eraan toe gaat. Zodat het volgend jaar wel weer tijdig en voldoende regent. Zo werkt het niet. Ik denk dat het een gegeven is waar me mee moeten dealen.

Vorig jaar schreef ik over ons verdorde gele gras. We sproeiden nooit. Ik was zeer positief ingesteld en meldde dat gras altijd wel weer herstelt. Al die jaren dat we hier woonden, herstelde het gras. Maar na de zomer van 2018 niet meer dus. We hebben de voortuin opnieuw ingezaaid. De "klootviool" getracht uit te roeien. En zoals bij een nieuwe jonge aanwinst, moet je die verzorgen en lichtelijk verwennen. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar hier wordt de laatste tijd dus wel eens gesproeid. Geheel tegen mijn gevoel in. Het helpt. Enigszins. Het zet geen zoden aan de dijk. Het nieuwe matje kan wel groen ogen, maar de beuk, de lavendel, het kattenkruid en wat te denken aan de overige vele vierkante meters gras achter ons huis, die kleuren geel. Zelfs de "klootviool" die elders woekert, brandt dood in de zon.

Het is maar een tuintje. We zijn er niet afhankelijk van. We hoeven er niet van te leven. Dit in tegenstelling tot de boeren. Na een zwaar droog jaar, waarvan het land nog lange na niet hersteld is, komt dit er ook nog eens overheen. Maar wat kunnen we doen? Overgaan op andere gewassen? Druiven telen? Kokosbomen poten? Ik weet het niet. Ik weet wel dat we als burger maar niet moeten gaan klagen.

Meer berichten