Op de pauzeplek van de fietstochten krijgen deelnemers een appel en frisdrank. Foto: PR
Op de pauzeplek van de fietstochten krijgen deelnemers een appel en frisdrank. Foto: PR

Landelijke fietstochten voor senioren

Karin Stronks

'Het is een sociaal gebeuren'

Ruim twintig jaar organiseren de samenwerkende ouderenbonden Aalten (SOBA) in de maanden augustus en september zes fietstochten op zes achtereenvolgende woensdagmiddagen. Deelnemers gaan van start bij de rooms katholieke kerk aan de Dijkstraat in Aalten, het eindpunt is traditiegetrouw bij De Opmaat, het thuishonk van de christelijke muziekvereniging De Eendracht.

AALTEN – Men kan starten tussen 13.30 en 14.15 uur, de kosten bedragen 3,- euro per persoon. Dit jaar zijn er vier tochten in augustus, twee in september. De fietstochten zijn ongeveer 25 kilometer lang, onderweg is een pauzeplek ingericht waar een toilet aanwezig is.

"In de pauze krijgen de fietsers een appel, deze worden geschonken door SPAR Jorik Wubbels, en frisdrank. Bij het eindpunt is er koffie met een snee krentenwegge, gedoneerd door de Aaltense bakkers", vertelt Jan Veldboom. Samen met Henk Nijkamp zit Jan Veldboom in de achtkoppige werkgroep die de fietstochten organiseert, dit jaar op 7, 14, 21 en 28 augustus en op 4 en 11 september.

Elk jaar worden er zes nieuwe routes uitgezet. Twee routes voeren door de omgeving Barlo en Dale, twee nemen de fietsers mee naar het gebied rondom Lintelo en IJzerlo, de laatste twee doen Bredevoort, De Haart, Miste en het Woold aan. "We fietsen vaak een stukje door Duitsland. Er zijn plekken waar we vaker langskomen maar we proberen elk jaar weer nieuwe wegen en paden te vinden. De deelname is groot, telkens fietsen wel 80 tot 100 mensen mee, afhankelijk van het weer. Er zijn ook fietsers die alle zes dagen meegaan", geeft Henk Nijkamp aan.

Doelgroep vijftigplussers

De doelgroep voor de fietstochten zijn vijftigplussers. Jan Veldboom: "In beweging komen is goed voor deze doelgroep! Het is een sociaal gebeuren, veel mensen doen in groepjes mee, er zijn veel echtparen, sommigen kiezen ervoor om alleen te fietsen. De deelnemers fietsen niet allemaal op hetzelfde tijdstip weg, hierdoor komen ze op de pauzeplek gespreid aan. We pauzeren meestal bij een boerderij, er is ruimte nodig, een aantal zitplaatsen en natuurlijk een toilet. Eigenaren van een pauzeplek krijgen van ons een attentie."

De werkgroep komt voorafgaand aan de fietstochten een paar keer bijeen. Henk Nijman: "We hebben een draaiboek, iedereen weet wel wat er van hem of haar verwacht wordt. Elk jaar laten we posters en flyers drukken die door vrijwilligers op (mini)campings worden verspreid. We hopen dat er meer toeristen gaan meefietsen. Het is voor hen een mooie gelegenheid om Aalten en omstreken te leren kennen. De werkgroepleden die de routes uitzetten zijn aanwezig bij de pauzeplekken."

Jan Veldboom vult aan: "We evalueren in oktober nog een keer. Deelname is niet duur, maar door onze sponsoren, de hulp van vrijwilligers en een potje van SOBA komen we nog altijd uit de kosten."

Meer berichten