Lekker zomervakantie en dan naar school?

De zomervakantie staat voor de deur. De kinderen zijn lekker 6 weken vrij van school. Heerlijk tot rust komen, genieten van (hopelijk) mooi weer en lekker op vakantie met het gezin.

Met mooie verhalen keren ze in september weer terug naar school om de juf en meester vol enthousiasme te vertellen over hun avonturen gedurende de zomer. Iedereen naar school, behalve je peuter. Hij of zij ziet grote broers en zussen naar de ‘grote school’ gaan en mogen helaas nog niet mee. Thuis of bij opa en oma missen ze soms wat uitdaging maar voor de basisschool is de sprong nog véél te groot. Echter hebben steeds meer kinderen een leerachterstand op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Een “voorschool” kan dienen als een mooie springplank naar de basisschool en biedt meteen dat beetje extra uitdaging voor je kindje.

Peuters naar school of toch niet?
Door kinderen op heel jonge leeftijd al met elkaar in contact te brengen, kunnen kinderen zich aan elkaar optrekken. Uit onderzoek blijkt dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Door bijvoorbeeld een taalachterstand al op heel jonge leeftijd aan te pakken, stromen de kinderen gemakkelijker in op de basisschool. Een “voorschool”, waar de kinderen spelenderwijs leren en kennismaken met elkaar en met school is een mooie oplossing om bijtijds bij te sturen. De speciaal opgeleide pedagogisch medewerkers weten hierbij goed in te spelen op de behoeftes van de kinderen. Het ‘schoolse’ hoeft niet te bijten met de behoeftes van kinderen op die leeftijd, spelenderwijs leren de kinderen elke dag nieuwe dingen en bereiden ze zich voor op de basisschool.

Van Peuterspeelzaal naar PeuterPlus
Als kinderen 2 jaar oud zijn, zijn er al mogelijkheden om naar een ‘voorschool’ te gaan. De peuterspeelzaal van vroeger kennen we allemaal, deze is inmiddels bij Bambi beter bekend als ‘PeuterPlus’. Ieder kind is uniek en mag zichzelf zijn. In een warme, veilige en vertrouwde omgeving kunnen kinderen zich in hun eigen tempo spelenderwijs ontwikkelen. Een positief zelfbeeld en aansluiting op de wereld om hun heen zijn belangrijke kernwaarden. Peuters leren om korte tijd van huis weg te zijn, krijgen vertrouwen in andere volwassenen en een vast dagritme levert een belangrijke bijdrage in de voorbereiding van de overstap naar het basisonderwijs. Zelf ontdekken en ervaren, individueel en samen, zijn steeds terugkerende sleutelwoorden in ons aanbod van materiaal, spel en activiteiten.
PeuterPlus biedt een goede aansluiting op de basisschool en daar waar nodig wordt de leerkracht of intern begeleider van de basisschool al voor de overgang naar groep 1 betrokken bij de ontwikkeling van de peuter.

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) voor net dat beetje extra
Naast het spelenderwijs ontwikkelen en leren op de PeuterPlus locaties zijn er de laatste jaren in veel gemeenten speciale programma’s gestart om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Deze programma’s zijn bedoeld voor alle kinderen, maar in het bijzonder geschikt voor kinderen voor wie de taal moeilijk is of extra stimulering nodig hebben. In de programma’s is aandacht voor: taal, denken, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Vanuit kinderopvang Bambi kunnen wij op diverse locaties in de gemeente Aalten PeuterPlus met VVE aanbieden.

Kom kennismaken en kijken bij PeuterPlus
Met de start van het nieuwe schooljaar, starten ook de PeuterPlus locaties met hun nieuwe ‘schooljaar’. Bij Duimelot (Willebrordstraat in Aalten), Doortje (Schoolstraat, Bredevoort), ’t Zunnekuuksken (Haartseweg, Haart), ’t Treintje (Schooldijk, Lintelo), Biggetjes (bij IKC UnieK, Aalten), hebben we nog wat plekjes vrij. De ruimtes van de PeuterPlus-locaties zijn gezellig en sfeervol ingericht. In de groepsruimte zijn diverse speelhoeken ingericht, passend bij het actuele thema waar mee gewerkt wordt. Zo zijn dit jaar onder andere de thema’s ‘op de boerderij’, ‘de grote rode bus’ (thema over verkeer) en ‘mijn lichaam’ de revue gepasseerd. De liedjes, boekjes, knutselwerkjes en activiteiten worden zo veel mogelijk op het actuele thema aangepast, tot groot enthousiasme van de peuters.

Lijkt het je leuk om een keer met je peuter te komen kijken of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via: info@kinderopvangbambi.nl of bel: 0543-473288

Meer berichten