Bronzen bijl, één van de voorwerpen in de expositie 'Bezield Erfgoed'.
Bronzen bijl, één van de voorwerpen in de expositie 'Bezield Erfgoed'. (Foto: Leo van der Linde)

Liesbeth Tonckens opent expositie 'Bezield Erfgoed' in Nationaal Onderduik Museum

Aalten - Vrijdagmiddag opende Liesbeth Tonckens, directeur bedrijfsvoering Erfgoed Gelderland, de expositie 'Bezield Erfgoed' in het Nationaal Onderduik Museum Aalten. 'Bezield Erfgoed'is een expositie welke op drie plekken wordt gehouden; in het Nationaal Onderduik Museum Aalten, het Grenslandmuseum Dinxperlo en in Kulturhus 't Grachthuys in Bredevoort.

Het vertelt het verhaal van het landschap, de wegen en de nederzettingen in de gemeente Aalten. In totaal 24 informatiepanelen op de drie locaties wordt het verhaal verteld van 34 rijks- en gemeentelijke monumenten in de gemeente Aalten. De panelen tonen foto's en teksten. In de bijbehorende vitrines worden talloze voorwerpen getoond, die bij de monumenten horen, bijvoorbeeld allerlei bodemvondsten. De expositie is nauw verbonden met het boek 'Bezield Erfgoed', straten en monumenten in Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en buurtschappen van Jos Wessels. Dit boek verschijnt op Monumentendag 14 september 2019.

Het boek gaat over de elf dorpen en buurtschappen in de gemeente Aalten. Burgemeester Anton Stapelkamp merkte op dat deze expositie in drievoud een mooie vorm van samenwerking is tussen de drie kernen in onze gemeente. Jos Wessels heeft met behulp van vrijwilligers en medewerkers de expositie in elkaar gezet. Dat was nog een hele klus. Om een goed totaalbeeld te krijgen wordt aanbevolen om alle drie exposities te bezichtigen. Dat kan in de periode 6 juli - 25 september 2019 op de drie locaties in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo. Na de opening van de expositie door Liesbeth Tonckeren, gaf Jos Wessels een uitleg met interessante informatie in het Nationaal Onderduik Museum Aalten.

Tekst en foto's: Leo van der Linde

Meer berichten