Jeugdplay-inn
Jeugdplay-inn (Foto: advendo)

Jeugdplay-in Aaltense muziekverenigingen

Zaterdag 29 juni mochten de muziekverenigingen Advendo en AOV de gezamenlijke jeugdactiviteit organiseren als laatste in de rij van evenementen van de Aaltense muziekverenigingen in 2019. Beide verenigingen vieren dit jaar hun 100-jarig jubileum en hadden om die reden de organisatie samen ter hand genomen.

Aalten - Als thema van de jeugdactiviteit was gekozen voor een Jeugdplay-in, wat betekent dat er op één dag muziekstukken worden ingestudeerd én worden uitgevoerd in een concert. Dit alles zou gebeuren onder leiding van componist en dirigent Ivo Kouwenhoven van Himalaya Music, die bij jeugdorkesten al vaak ‘op de lessenaar’ staat.

Er is gerepeteerd in het Kulturhus in Lintelo met een programma en voorzieningen die goed waren afgestemd op de verwachte warmte die dag. Om 10.00 uur waren de ongeveer 60 muzikantjes en muzikanten van de verschillende Aaltense muziekverenigingen aanwezig en konden we van start gaan. Naast het instuderen van de muziekstukken werd door Ivo ook veel aandacht besteed aan (blaas)techniek, weetjes over instrumenten en werden er een groot aantal muzikantjes alleen of samen naar voren gehaald om grappige testjes en (luister)oefeningen te doen. Het was ontzettend leuk en leerzaam, iets wat je als (beginnend) muzikant zeker niet had willen missen.

Picknicken
''Om 12.00 uur zijn we buiten gaan picknicken in de wei van familie Bussink. Daar zaten we onder een echte parachute om ook even te kunnen ontspannen en konden we om 13.00 uur weer van start met het tweede deel van het programma. Bij dit deel sloten ook de startertjes uit het SpelenderwijsOrkest aan. Dit project was een aantal weken daarvoor al van start gegaan op basisschool De Klimop in Lintelo voor kinderen uit groep 5/6 zonder muziekervaring. Ze werden door Ivo naadloos geïntegreerd in het orkest en konden prachtig meedoen met drie muziekstukken. Om 14.15 uur hadden we alle stukken als ‘generale repetitie’ achter elkaar doorgespeeld en mochten we nog even naar buiten om te ontspannen en ons voor te bereiden op de uitvoering.''

Sterk staaltje techniek
Het concert ging om stipt 15.00 uur van start met alleen de slagwerkers. Vervolgens kwamen de blazers in drie groepen naar binnen, zodat er steeds meer muzikanten aanhaakten bij het muziekstuk. Hartstikke leuk om te doen en erg leerzaam voor je gevoel voor timing, want je moest natuurlijk wel op tijd op je plek zitten. Het concert werd vervolgd met een stuk waarbij de helft van de instrumenten werd bespeeld door telkens twee muzikanten. De ene bediende de kleppen van het instrument, de ander blies in het mondstuk. Weer zo’n sterk staaltje techniek in samenspelen en coördinatie.

Er werd afgesloten met een spetterend muziekstuk en door een prachtige groep ouders, grootouders, buren, medemuzikanten vrienden en bekenden getrakteerd op een overweldigend applaus.

Meer berichten