Ronde Tafelgesprek (RTG) over situatie bij Laborijn
Ronde Tafelgesprek (RTG) over situatie bij Laborijn (Foto: Leo van der Linde)

Joop Wikkerink over rapport Laborijn: 'Er is een ongemakkelijke waarheid boven water gekomen'

Aalten - Dinsdagavond werd door wethouder Joop Wikkerink een toelichting op het Rapport Laborijn gegeven tijdens het Ronde Tafelgesprek (RTG) Samenleving in het gemeentehuis Aalten. Onlangs kwam naar buiten dat mensen, afhankelijk van een uitkering door Laborijn, dat deze organisatie mensen structureel wantrouwt en controleert tot in het extreme toe.

Bureau Berenschot onderzocht de zaak en constateerde dat de menselijke maat bij Laborijn ver te zoeken is. Bijna de helft van de ondervraagde bijstandsgerechtigden is ontevreden. Ook constateert Bureau Berenschot dat de helft van de Laborijn-medewerkers ongeschikt is voor hun werk.

Joop Wikkerink: "het rapport is nog niet in het college besproken. Er is echter een ongemakkelike waarheid boven water gekomen. Dit onderzoek gaat over mensen met een uitkering en het gaat niet over mensen die werkzaam zijn in een sociale werkplaats. Aanstaande vrijdag komt het Dagelijks Bestuur (DB) in vergadering bijeen betreffende de aanbevelingen van Bureau Berenschot. Over de ontevredenheid moeten we als 'de wiedeweerga' wat doen. Over het uittreden van de gemeente Oude IJsselstreek hebben we officieel nog geen brief gehad. Er is alleen gezegd: 'we stappen eruit'. De gemeenschappelijke regeling bestaat voor de vier deelnemende gemeenten in elk geval tot 2021. De gemeente Aalten zal deze regeling respecteren. Eerst moet helder zijn wat de gemeente Oude IJsselstreek gaat doen. Het rapport is echter hard aangekomen". Joop Wikkerink hoopt dat de aanbevelingen in het rapport zuillen leiden tot een cultuuromslag bij Laborijn. "De bejegening richting de cliënt moet beter. Er moet iets gebeuren met betrekking tot training en coaching bij de medewerkers van Laborijn".

Tekst en foto's: Leo van der Linde

Meer berichten