Anita Kraaijenbrink en Harry Eenink in de multifunctionele grote zaal. (Foto: Karin Stronks)
Anita Kraaijenbrink en Harry Eenink in de multifunctionele grote zaal. (Foto: Karin Stronks)

Dorpshuus IJzerlo Dorpshuis van 't jaar?

Dorpshuus IJzerlo heeft zich kandidaat gesteld voor de titel 'Dorpshuis van het Jaar'. Voor de derde keer gaat Omroep Gelderland op zoek naar dé plek in een dorp, wijk of stad waar mensen elkaar ontmoeten. Dit jaar wordt extra gelet op drie criteria: sport en bewegen, toegankelijkheid en uitstraling. Algemeen adjunct Harry Eenink legt uit: "Vorig jaar zaten we middenin de verbouwing en hebben we niet meegedongen naar de titel. Nu de renovatie klaar is besloten we om Dorpshuus IJzerlo aan te melden, we hopen dat we hét Dorpshuis van het jaar worden!"

(door Karin Stronks)

IJZERLO – Dorpshuus IJzerlo is een opvallend gebouw met witte muren, tafels en stoelen staan op het hoge terras uitnodigend klaar voor bezoekers. In januari is de laatste hand gelegd aan een grote renovatie die in twee fasen is uitgevoerd. Tegenover het Dorpshuus bevindt zich de beweegtuin, een prachtig geheel met voor jong en oud uitdagende elementen. Vrijwilligers zijn druk bezig met gras maaien en andere onderhoudswerkzaamheden.

Harry Eenink: "De beweegtuin is een project van het oude bestuur van de Peuterspeelzaal, dat staat los van het Dorpshuus wat in eigendom van Ons Aller Belang (OAB) is." De zalen van Dorpshuus IJzerlo zijn genummerd en lopen drempelloos in elkaar over. Verplaatsbare wanden bieden veel mogelijkheden voor vergroten of juist verkleinen van de zalen. Het geheel heeft een moderne uitstraling. Het café is gezellig en knus met een originele wand van elpeehoezen. In fase twee is de sportzaal aangepakt, de ruimte is multifunctioneel, hoog opgetrokken met fraaie kleedkamers en een ruime berging. Harry: "Tientallen vrijwilligers hebben hier een heleboel werk verzet!" Anita Kraaijenbrink vult aan: "We hebben bewust gekozen voor een stoffen bekleding om galm tegen te gaan. Naast het sporten worden hier ook voorstellingen en concerten gegeven, daarom mag er niet teveel galmen in de zaal."

Zes finalisten
Anita beheert samen met Peter Vaags Dorpshuus IJzerlo. "Hartstikke leuk om te doen, we hebben de eerste feestjes al verzorgd!" Nu het Dorpshuus na een grondige renovatie voldoet aan de eisen van deze tijd besloot OAB om een gooi te doen naar de titel Dorpshuis van het jaar. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en Leefbaarheidsalliantie Gelderland. "Dit is de derde keer dat Omroep Gelderland deze 'wedstrijd' uitschrijft. Deze zomer worden zes kandidaten aangewezen, uit deze zes wordt de winnaar gekozen. Overigens ontvangen de finalisten allemaal een geldbedrag", aldus Harry Eenink. Dit jaar wordt bij de verkiezing van Dorpshuis van het jaar speciaal gelet op drie criteria, sport en bewegen, toegankelijkheid en uitstraling. Anita: "Brede begrippen inderdaad. We hopen natuurlijk dat ons Dorpshuus in elk geval als finalist wordt gekozen. Deze zomer worden de zes kandidaten bekend gemaakt, het is afwachten geblazen!"

Meer berichten