Bevrijdingsconcert maakt diepe indruk

Aalten - Het maakte diepe indruk op de bomvolle kerk in Aalten op bevrijdingsdag, het concert van twee mannenkoren. Op uitnodiging van het Aaltens Christelijk Mannenkoor was het Christelijk Mannenkoor Scheveningen te gast bij dit concert. Met een dubbeldeksbus waren ze uit Scheveningen naar Aalten gekomen. Dat was heel wat gerieflijker dan jaren geleden toen enkele van deze mannen als jongen met de trein naar Aalten werden gebracht als evacué, omdat hun huizen werden gesloopt voor de bouw van de Atlantikwall. De contacten uit die tijd leven nog altijd, en daarom werd dit gezamenlijke concert georganiseerd op bevrijdingsdag 2019.

Het Schevenings Mannenkoor begon met "Als g'in nood gezeten geen uitkomst ziet, wil dan nooit vergeten, God verlaat u niet". Die woorden kregen tegen deze achtergrond extra inhoud. Het koor stond onder leiding van Michael Spaans, en werd op het orgel begeleid door Danny Spaans, en door Thomas Heikoop op de trompet. Ze vervolgden hun optreden met een variatie op Psalm 107, en eindigden met "t Hijgend hert" van Psalm 42, dat prachtig door hen vertolkt.

Samenzang was er met "Geef vrede Heer, geef vrede", teksten die een duidelijke verwijzing zijn naar de vrede en vrijheid die we nu mogen beleven.

Het Aaltens Christelijk Mannenkoor begon zijn optreden met "Domine salvam fac Reginam", een lied ter ere van onze koning. Dan hoor je wat een prachtige akoestiek deze kerk heeft, en wat een genot het er is als je in zo'n kerk kunt zingen! Wat een klank! Dat dit koor ook zacht en zuiver kan zingen, lieten ze horen bij de nummers "Vrede" en "Be still my soul". Bij "Dank sei Dir Herr" werd de soliste Adrienne Visser ingeschakeld, en dat geeft een prachtige aanvulling op al die mannenstemmen. Het optreden werd afgesloten met "Battle hymn of the Republic". De dirigent van het Aaltens koor, Susanna Veerman speelde samen met Yvonne Beeftink op de piano, Roy van Eerden gaf het ritme aan op de trommel, de solisten Adrienne en Bert Visser zongen mee in dit formidabele slot met de woorden: "Glory, glory, hallelujah! His truth is marching on".

Dat maakte diepe indruk op alle aanwezigen. Tot slot zongen we het Wilhelmus aan het eind van een gedenkwaardige middag, een waardig slot van een mooi Bevrijdingsconcert!

Meer berichten